Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anne fikk swing på Molde

Nordens største og en av verdens eldste jazzfestivaler åpnet med en swingende gateparade i Molde i dag. Kulturminister Anne Enger Lahnstein ledet an i det fargerike opptoget gjennom Storgata.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Molde-festivalen har tradisjon, men også posisjon, sa kulturministeren da hun åpnet den 38.Molde-festivalen.

Hun la vekt på at ambisjonene og vitaliteten er til stede, og at jazzfestivalen har opparbeidet seg et renomme som har gjort den kjent over hele verden. Derfor kommer det også hvert år store navn til byen.

Santana

1998 er intet unntak. Allerede åpningsdagen sto både supergitaristen Carlos Santana og Herbie Hangcock's Head Hunters på Romsdalsmuseets utescene.

Det er på forhånd solgt 25.000 billetter for 5,2 millioner kroner, og det ventes 80.000 besøkende til byen i løpet av festivaluka. Festivalsjef Thorstein Granly kan se det økonomiske regnskapets time trygt i møte, for han har på forhånd sikret inntekter som er større enn budsjettet.

At Molde-festivalen er bare sju år yngre enn verdens eldste jazzfestival, Newport-festivalen, har også sikret en økonomisk plattform som er opparbeidet gjennom år, med en offentlig støtte på vel 2,3 millioner kroner samt støtte fra en rekke sponsorer. 600 frivillige loser festivalen gjennom jazzuka. Jazzfestivalen med datterselskaper har en årsomsetning på 26,5 millioner kroner. Dermed er jazzen blitt en betydelig butikk i Rosenes by.

120 arrangement

I løpet av en uke skal det avvikles til sammen 120 arrangement på 18 ulike scener i Molde. For folk flest, uten noen spesielt forhold til jazz som musikkform, er det daglige gateparader, et yrende folkeliv, salgsboder og øltelt på alle tenkelige hjørner og gratiskonsertene i sentrum som er jazzfestivalen.

- Vi håper at årets jazzfestival også skal bli en overraskelsens festival, sa festivalsjef Thorstein Granly under åpningsseremonien i Molde sentrum, som hadde innslag fra noen av de mange arrangementene utover uka. Programmet blir som planlagt, bortsett fra at det er kommet sykdomsfrafall fra pianisten Tommy Flanagan. Han pådro seg hjerteinfarkt under et besøk med «Jazz Legends Tribute to Ella Fitzgerald», og blir erstattet av Kenny Barron. «Tribute to Ella Fitzgerald» med to konserter i Molde domkirke kommende onsdag er ett av flere høydepunkter under festivalen.

SWING IT MINISTER'N: Anne Enger Lahnstein åpnet jazzfestivalen i Molde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!