Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ny forskning om Anne Frank

Anne Frank og familien kan ha blitt oppdaget ved en ren tilfeldighet

Ifølge en ny studie er det ikke sikkert at Anne Frank og familien ble angitt av tystere under 2. verdenskrig.

BERØRTE VERDEN: Historien om Anne Frank (13) som endte livet i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen under 2. verdenskrig har berørt og berører fortsatt verden. Foto: Scanpix
BERØRTE VERDEN: Historien om Anne Frank (13) som endte livet i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen under 2. verdenskrig har berørt og berører fortsatt verden. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Studien, som tar for seg hendelsene rundt den tysk-jødiske jenta Anne Frank og hennes familie, hevder at det ikke er sikkert at familien ble forrådt mens de levde i skjul under 2. verdenskrig. Det melder The Guardian.

At 13 år gamle Anne Frank ble oppdaget av nazistene kan ha vært en ren tilfeldighet, ifølge studien, som ble publisert fredag av Anne Frank museet Anne Frank huis (hus) i Amsterdam.

Anne Frank har berørt en hel verden med sin dagbok hvor hun skildrer sitt eget og familiens liv mens de lever i skjul i et lite rom bak en bevegelig bokhylle i Prinsengracht 263 i Amsterdam. Her levde de i konstant frykt for å bli oppdaget av nazistene.

Dagboka ble publisert i 1947 har har siden da blitt oversatt til over 50 språk og solgt over hele verden. Boka har også vært inspirasjon til teaterforestillinger, film og animasjonsfilm for barn.

Døde i konsentrasjonsleir

Etter å ha levd mer enn to år i skjul ble familien oppdaget. Anne endte opp i konsentrasjonsleiren Bergen- Belsen hvor hun døde av tyfus bare 15 år gammel. Ifjor var det 70 år siden den unge dagbokforfatteren døde.

Tidligere er det blitt antatt at familien ble tystet på, men etter flere tiår med forskning er det ikke funnet konkrete bevis for dette. Ifølge den nye studien er en mulig teori at familien ble oppdaget i forbindelse med en rassia på adressen de bodde.

DIKT: Anne Frank drømte om å bli forfatter. Her et dikt hun skrev til en venninne. Foto: Scanpix         
DIKT: Anne Frank drømte om å bli forfatter. Her et dikt hun skrev til en venninne. Foto: Scanpix          Vis mer

Studien utelukker ikke at familien kan ha blitt tystet på, men hevder at det kan ha foregått produksjon av falske rasjoneringskort og annet illegalt arbeid i samme hus.

Ikke uvanlig

- Jeg vil ikke si at dette har noen betydning for historien. Hennes skjebne er uavhengig om dette var tilfeldig eller ei, sier Mats Tangestuen, fagansvarlig ved Jødisk museum i Oslo.

Ifølge Tangestuen er det nok av eksempler på mennesker som er blitt oppdaget ved en tilfeldighet eller blitt tystet på. Det finnes også lignende historier i Norge som det er vanskelig å ettergå.

- Parolen fra motstandsledelsen var at de som holdt på med illegale ting skulle holde seg til én ting, som for eksempel illegale aviser eller våpen for å unngå å bli oppdaget, men det er mange eksempler i Norge på at hjelperne også holdt på med andre ting, sier han.

Rokker ikke ved historien

- Det jeg kan si er at dette ikke rokker ved Anne Franks enestående dagbok og vitnesbyrdet om jøder i dekning i det nazi-okkuperte Europa, sier Guri Hjeltnes, direktør ved Holocaust-senteret.

GLAD: Anne Frank skal ha vært utadvendt og sosial. Foto: Scanpix
GLAD: Anne Frank skal ha vært utadvendt og sosial. Foto: Scanpix Vis mer

Hjeltnes påpeker at museet har forsket på selve raidet i huset, men at funnene likevel ikke slår fast sikkert at familien ble funnet ved en tilfeldighet.

- Boken er oversatt til mellom 50 og 60 språk og er fortsatt dypt bevegende. Drar man til Anne Frank-museet får man se hvor enkle og vanskelige kår jødene i skjul levde under, sier hun.

Hjeltnes synes det er spennende å følge med videre på hva som kommer fram om det som skjedde.

- At raidet ble gjennomført av andre grunner viser at det er en hårfin grense mellom liv og død. Jeg ser frem til å lese mer om dette. Anne Frank er en skikkelse som er kjent i hele verden. Det blir interessant å følge med fordi angiveri har vært et tema. Det har vært en kjempediskusjon om hvem som forrådte dem og hvorfor de ble funnet, sier hun.

En litterær bauta

Anne Frank fikk dagboken til sin bursdag. I løpet av tiden hun levde i skjul skriver hun om livet i annekset og om seg selv. Hun skriver også noveller og samler på favorittsetninger fra forfattere i en notatbok.

Hun starter arbeidet med å redigere dagboken til romanen «Det hemmelige annekset», men rekker ikke å bli ferdig før hun blir arrestert 4. august 1944.

Torill Torp-Holte, litteraturviter og utstillingsansvarlig ved Jødisk museum i Oslo beskriver Anne Franks dagbok som en litterær bauta.

- Boka er først og fremst en selvbiografisk, fantastisk beretning av en ung jente og hennes families opplevelse under en krisesituasjon. Den er unik og veldig litterær. Det er Anne Franks kvaliteter som ung skribent som er grunnen til at boka er blitt så stor. Hun debuterte som forfatter under ekstreme forhold, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!