Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anne Holt: - Jeg er ikke «Anonym» likevel

Beklager at hun kan ha lurt noen, og hevder det hele var et privat eksperiment.

LURTE: Anne Holt innrømmer at hun løy da hun hevdet at det er hun som "Anonym". Foto: Espen Røst / Dagbladet
LURTE: Anne Holt innrømmer at hun løy da hun hevdet at det er hun som "Anonym". Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Fredag gikk Anne Holt ut og sjokkerte kultur-Norge ved å hevde at det er hun som står bak pseudonymet «Anonym», og presenterte seg dermed som forfatter av blant annet «Kongepudler» og «Mordet på Anonym».

I dag inrømmer hun på sin blogg at hun ikke er «Anonym» likevel.

- Som forfattere flest har jeg til enhver tid et eller annet prosjekt på gang. Som regel flere, forresten. Et av dem handler blant annet om journalistikken i det andre tiåret på 2000-tallet.

Slik starter Holt innlegget.

Ville teste journalistene Hun fortsetter med å skrive at ideen om å utgi seg som «Anonym», kom en natt hun ikke fikk sove. Hun ville teste ut hvor lett det ville være å lure journalister.

- Jeg hadde funnet på et eksperiment. Det passet som hånd i hanske til mitt prosjekt om fastgrodde journalister som ikke engang leser det de fortere enn svint sender videre på verdensveven, skriver Holt.

- Så jeg gjorde det. Jeg skrev et innlegg (post, heter det vel kanskje) på nærværende blogg der jeg påtok meg ansvaret for bøkene utgitt under forfatterpsevodnymet «Anonym». Jeg postet det ikke under kategorien «Kultur», der det diskutabelt kunne høre hjemme, men under «Personlig». Allerede i headingen (heter det det? Banneret, kanskje?) skriver jeg at alt som står i den posten må tas med en stor klype salt. Jeg er tross alt løgner av profesjon, fortsetter hun.

20 minutter senere ble hun oppringt av en journalist fra Dagbladet, og etter det braket det løs, skriver Holt.

Beklager I dagene etter har flere profilerte forfattere hevdet at Holt har løyet om å være «Anonym». Unni Lindell støttet henne imidlertid, og sa at hun trodde på Holt når hun hevdet at det er hun som er «Anonym».

I bloggen i dag beklager Holt at hun har lurt noen.

- Beklager at jeg lurte noen av dere. Jeg trengte faktisk å teste ut min teori: Slik mediene er og oppfører seg i dag er det mulig å manipulere dem fullstendig og hinsides enhver rimelighet uten engang å gjøre seg skyldig i noe straffbart. Jeg valgte en helt uskyldig sak.

- Til slutt: Dette er postet under "Kultur" (sic!) og er dødsens sant. Æresord.

Dagbladet har gjentatte ganger de siste dagene, og senest i dag, forsøkt å få en kommentar fra Anne Holt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media