Anne Holt inspirert av Fritt Ord-debatten i ny roman

Skriver krimbok om hatkriminalitet.

BLE SKREMT: - Kunnskapen jeg fikk, skremte vettet av meg, forteller Anne Holt om undersøkelsene hun gjorde i forbindelse med sin nye bok. Foto: STEINAR BUHOLM
BLE SKREMT: - Kunnskapen jeg fikk, skremte vettet av meg, forteller Anne Holt om undersøkelsene hun gjorde i forbindelse med sin nye bok. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): I midten av september kommer Anne Holt med sin hittil fjerde krimbok om kriminolog Inger Johanne Vik og politiførstebetjent Yngvar Stubø. Den tar opp et uhyggelig tema.

- Kunnskapen jeg fikk, skremte vettet av meg, skriver Anne Holt i en e-post til Dagbladet, om undersøkelsene hun har gjort i forbindelse med boka.

Inspirert av homo-drap
Inspirasjonen fikk hun av en artikkel på Dagbladet.no i 2007, som handlet om hatkriminalitet. Artikkelen fortalte om Satender (26) fra Fiji, som ble drept mens han var på ferie i USA. Han ble slått ned av en gruppe russisktalende ungdommer, som gikk til angrep på ham fordi de oppfattet ham som homofil. Hendelsen har blitt satt i sammenheng med en voksende hatbevegelse i Sacramento-området i USA, som har sitt utspring i flere kristenfundamentalistiske russiske menigheter.

Artikkelen fikk Anne Holt til å sette seg inn i amerikansk hatkriminalitet. 

- Jeg holdt egentlig på med en helt annen bok, men da jeg i mai i fjor var på en kombinert ferie og jobbreise med en venninne i Frankrike, diskuterte vi oss allerede den første kvelden fram til at det var viktigere å skrive om dette enn det jeg holdt på med. Neste morgen begynte jeg på «Pengemannen», forteller Holt.

Fritt Ord-debatten
Bokas tema er kriminalitet begrunnet i hat mot minoritetsgrupper. Handlingen finner sted i Norge ved årsskiftet 2008 og 2009.

- I Norge finnes det mye av det man kan kalle lovlig hat og forakt, men heldigvis lite av den klart definerbare hatkriminaliteten. Men den finnes, sier forfatteren.

Hun har blant annet benyttet seg av en rapport fra politidirektoratet om temaet, som kom i januar i år. Men hun har også fått mye inspirasjon i løpet av de siste ukene.

- De siste tre ukers offentlige debatt har gitt meg enorm inspirasjon i innspurten, skriver hun i e-posten, men henvisning til homofili-debatten i forbindelse med tildelingen av Fritt Ord-prisen til Nina Karin Monsen.

Anne Holt var selv sterkt engasjert i debatten. Sammen med partner Tine Kjær skrev hun et debattinnlegg om den nye ekteskapsloven i Dagbladet. Hun satt også i panelet da Dagbladet arrangerte debatt om prisen forrige tirsdag, samme dag som prisutdelingen.

Drept biskop
«Pengemannen» handler om flere mystiske dødsfall i Norge ved juletider 2008. Det viser seg å være en sammenheng mellom dødsfallet til den kurdiske asylsøkeren Hawre Ghani (17) og knivdrapet på den 62 år gamle kvinnelige biskopen i Bjørgvin, som finner sted på julaften.

- Jeg tar for meg hva som skjer når enkeltmennesker som hater, slår seg sammen i organisasjoner. Disse finnes det mange av i USA, og det rare er at noen av dem samler ytterliggående jøder, kristne og/eller muslimer i samme organisasjon! skriver Anne Holt.

- Jeg forsøker også å beskrie hvordan annerledeshet er noe som alltid preger deg, uansett hvor velintegrert du er. Man vil alltid ha en særlig sårbarhet, og en særlig styrke, i kraft av å tilhøre en minoritet.

Krimserien om Vik og Stubø er så langt oversatt til 25 språk. Det er også planer om en TV-serie basert på bøkene. Det er det svenske produksjonsselskapet Yellow Bird Productions som ønsker å lage en TV-serie i seks deler basert på de tre første bøkene i serien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer