KAN FÅ PRIS: Anne Holt er nominert til en prestisjetung amerikansk krimpris. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAN FÅ PRIS: Anne Holt er nominert til en prestisjetung amerikansk krimpris. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Anne Holt kan vinne USAs viktigste krimpris

Elsker hennes «innesnødde bok».

(Dagbladet): Anne Holts roman «1222» er en av bare fem nominerte til USAs mest prestisjefylte krimpris, Edgar Awards, i kategorien «beste roman».

De andre nominerte er «The Ranger» av Ace Atkins, «Gone» av Mo Hayder, «The Devotion of Suspect X» av Keigo Higashino og «Field Gray» av Philip Kerr.

Prisen har vært delt ut siden 1954, til minne om forfatteren Edgar Allan Poe. Blant tidligere vinnere er Ian Rankin, John Hurt, John le Carre og Raymond Chandler.

Gode kritikker
Kun én gang tidligere har en skandinavisk forfatter vunnet prisen for beste roman, nærmere bestemt det svenske forfatterparet Maj Sjöwall og Per Wahlöö i 1971, for «Døden kjører buss».

Årets pris deles ut 26. april.

Anne Holt er for tiden i USA for å lansere boka, og har fått svært god mottakelse.

«Jeg elsket virkelig denne innesnødde boka,» skrev Washington Posts anmelder Carolyn See, og mente at det eneste negative i boka var «en kunstig samtale om America som verdensmakt».

«1222» handler om en gruppe mennesker som er stengt inne på et hotell i en voldsom snøstorm, etter en togavsporing ved Finse. Blant dem er den pensjonerte politietterforskeren Hanne Wilhelmsen.

Glad for nominasjonen
Anne Holt sier i en pressemelding fra Piratforlaget at hun er svært glad for å ha blitt nominert til Edgar Awards.

- Spesielt setter jeg pris på at «1222» her er blitt bedømt på et helt selvstendig grunnlag, uten at noen kjenner til verken meg eller mitt forfatterskap fra før, sier hun.

I amerikanske medier blir hun omtalt som en av de nye innen såkalt «Nordic Noir», en «sjanger» som har blitt svært populær blant amerikanerne etter suksessen til blant andre Jo Nesbø og Stieg Larsson.