Anne Holt skriver om det vanskeligste hun vet - barnemishandling

- Barn er den svakeste gruppen i samfunnet og står helt nakne, sier hun.

NY ROMAN:  Anne Holt har brukt ett år på å skrive «Skyggedød», som handler om barnemishandling. Foto: Espen Røst / Dagbladet
NY ROMAN: Anne Holt har brukt ett år på å skrive «Skyggedød», som handler om barnemishandling. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

• Les utdrag fra Anne Holts nye roman «Skyggedød» her.

Til høsten kommer Anne Holts siste bok om Inger Johanne Vik. Allerede da hun begynte på krimserien for over ti år siden bestemte hun seg for at det skulle bli fem bøker om voldsforskeren. Nå har hun satt punktum.

- Det er i grunn greit. Den har vært utrolig populær, og solgt flere millioner eksemplarer over hele verden. Nå blir det en svensk tv-serie av bøkene også, så jeg føler det er greit å avslutte nå, sier Holt.

Ideen til «Skyggedød» har svirret i hodet hennes lenge, og etter grundig research har Holt brukt rundt ett år på selve skrivingen.

Krimromanen åpner med ei mor som sitter med sitt døde barn på fanget. Vi møter en ressurssterk og tilsynelatende vellykket familie på Grefsen. De har jobbet hardt for å bli foreldre, men tilværelsen snus på hodet da de etterforskes for drap.

- Dette er ei bok som handler om det vanskeligste temaet man kan skrive om - klassisk barnemishandling. Det skjer i skyggen, vi vet det foregår, men vil ikke helt tro det. Roman har langt færre mennesker enn det jeg har skrevet tidligere, og det dreier seg om ett dødsfall. Den litterære utfordringen er å gjøre det til en spennende kriminalroman, sier Holt.

Boka er uten voldsskildringer, og forfatteren beskriver den som tettere og mindre spektakulær, men en mer alvorstung roman.

- I Norge er vi opptatt av barn og oppvekstvilkår, men det er lite tall og innsikt på barnemishandling. Sakene kommer sjelden opp i retten, og det er store mørketall. Barn er den svakeste gruppen i samfunnet og står helt nakne, sier Holt.

Den skjebnesvangre dagen for familien har datoen 22. juli 2011. Klokka nærmer seg halv fire, og Inger Johanne Vik forstår ikke hvorfor det er vanskelig å komme igjennom når hun gang på gang ringer politiets nødnummer. Samtidig ser hun en stor røyksky over Oslo sentrum. 

- Jeg er absolutt ikke redd for å starte boka på denne datoen. Den handler om en åtte år gammel gutt på Grefsen. 22. juli er datoen, det skjedde også andre dødsfall i Norge da. Handlingen slutter nøyaktig to uker etterpå, og figurene kan ikke gå rundt å late som om det ikke skjedde. Jeg bruker en tidsepoke til å fortelle en helt annen historie, sier Holt.