Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anne Holt står fram som «Anonym»

Forfatter har harselert over kjendiser under falskt navn i fem år.

ANONYM?: Anne Holt hevder hun er Anonym på bloggen sin. Foto: Espen Røst / Dagbladet
ANONYM?: Anne Holt hevder hun er Anonym på bloggen sin. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Den anonyme fortfatteren som siden debutboka «Kongepudler» har harselert over norske kjendiser, står i dag fram og røper identiteten sin.

I en post på den private bloggen sin, under tittelen «Javel, da. Bekjennelser fra Anonym», hevder Anne Holt at det er hun som er «Anonym».

- Jeg viser til det som står i bloggen, og kan ikke si mer enn det, sier Anne Holt til Dagbladet.

Bøkene er gitt ut på Kagge forlag, men Anne Holt henviser Dagbladet til Mariann Aalmo Fredin i Piratforlaget. Hun ble nettopp informert av Holt om bloggen som nå er lagt ut.

Vil ta et oppgjør med Holt - Anne Holt sier til meg at hun er Anonym, og at det som står i bloggen stemmer. Men jeg kjenner ikke til saken ut over det, og kan ikke bekrefte at hun faktisk er Anonym, sier Aalmo Fredin, kommunikasjonssjef i Piratforlaget, til Dagbladet.

- Er det ikke synd at Holt har gitt ut bøkene på Kagge forlag og ikke hos dere?

- Jo det syns jeg. Jeg skulle gjerne hatt disse bøkene hos oss når selger så bra og får så mye oppmerksomhet. Det hadde jo vært naturlig å gi ut denne boka hos oss. Jeg må nok kanskje ta et aldri så lite oppgjør med henne på det, sier Aalmo Fredin.

- IKKE HOLT: Anne B. Ragde nekter å tro at Anne Holt er Anonym. Foto: Berit Roald / Scanpix .
- IKKE HOLT: Anne B. Ragde nekter å tro at Anne Holt er Anonym. Foto: Berit Roald / Scanpix . Vis mer

I tillegg til «Kongepudler», har forfatteren Anonym skrevet «Kindereggeffekten», «Klassekamerater» og nå sist «Mordet på Anonym».

Anne Holt har tidligere avkreftet at det er hun som står bak bøkene, men snur altså nå på tiøringen.

- En mann Erling Kagge, som har gitt ut Anonyms bøker, benekter at Anne Holt er den anonyme forfatteren.

-  Jeg har bare en ting å si: Anonym er en mann.

- Hvorfor tror du da Anne Holt sier det er henne?

- Det må du spørre henne om. Kanskje hun håper på royalties.

Angrer Anne Holt skriver på bloggen sin at hun angrer på at hun har skrevet under pseudonym:

«Jeg angrer altså, kort og godt. Ikke på bøkene, for all del, ikke på dem, men på det fordømte psevdonymet Anonym. Det var ikke meningen. Ikke min mening, i alle fall. Og med dette setter jeg punktum for det mest selsomme prosjektet jeg har vært med på».

NAVNGITT Forfatter og forlegger Vidar Kvalshaug blir navngitt av Anne B. Ragde som Anonym. Foto: Lars Eivind Bones
NAVNGITT Forfatter og forlegger Vidar Kvalshaug blir navngitt av Anne B. Ragde som Anonym. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Blant dem som er nevnt i spekulasjonene tidligere, har Dagbladets tidligere sjefredaktør John Olav Egeland, kommunikasjonsrådgiver Kjell Terje Ringdal, forfatter og forlagsredaktør Vidar Kvalshaug og forfatter og humorist Knut Nærum alle avvist at de har hatt noe med bøkene å gjøre.

I den fjerde og siste boka, «Mordet på Anonym», som kom ut i dag, figurer Anne B. Ragde som en sjampanjesprutende forkjemper for Unni Lindells kandidatur som krimetterforsker på Danskebåten.

- Det er Kvalshaug Anne B. Ragde har flere ganger selv blitt konfrontert med spørsmålet om hun er «Anonym». Når Dagbladet forteller Ragde at Anne Holt hevder å være «Anonym», reagerer hun slik:

- Jeg tror ikke noe på det. Det er ikke Anne Holt.

- Hvordan vet du det?

- Prosjektet i seg selv er ikke hennes stil, det er heller ikke hennes skrivemåte. Jeg tipper hun bare har kjedet seg litt, og ville ha litt oppmerksomhet.

- Hvem er det da?

- Jeg er helt sikker på at «Anonym» er Vidar Kvalshaug. Det er hans stil. Han har humoren, han kjenner alle miljøene som blir omhandlet i bøkene.

Vidar Kvalshaug selv er imponert over Anne Holt.

- Anne Holt står fram med det beste hun har skrevet, skriver han på twitter og henviser til bloggen der hun «står frem» som «Anonym»

- Drillo har hemmelig sønn i Danmark og Anne Holt står fram som Anonym. Spinndoktoren i Frp kan vente seg bonus, skriver han videre.

AVVISER: Erling Kagge sier Anonym er en mann, ikke Anne Holt. Foto: NINA HANSEN/Dagbladet
AVVISER: Erling Kagge sier Anonym er en mann, ikke Anne Holt. Foto: NINA HANSEN/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling