<strong>DØD:</strong> Den folkekjære forfatteren Anne Karin Elstad er død. Dette bildet er tatt i 2008. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.
DØD: Den folkekjære forfatteren Anne Karin Elstad er død. Dette bildet er tatt i 2008. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet. Vis mer

Anne Karin Elstad (74) er død

Den folkekjære forfatteren ble funnet død i sitt eget hjem i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere Aschehoug-sjef William Nygaard var nær venn av Anne Karin Elstad. Han bekrefter at hun ble funnet død i sitt hjem i går.

- Hun har trolig dødd av hjerneslag, og døde sittende i en stol mens hun løste kryssord, sier Nygaard til Dagbladet.

Han forteller at Aschehoug, som nå ledes av hans sønn Mads Nygaard, er i ferd med å sende ut melding om dødsfallet.

- Anne Karin Elstad var en stor norsk forfatter, og en av de mest folkekjære forfatterne vi har hatt. Til tider har hun også vært den mest leste av alle sine samtidige, sier Nygaard.

Suksessrik Anne Karin Elstad ble født 19. januar 1938 i Valsøyfjord på Nordmøre.

Hun var utdannet lærer, og jobbet som det i mange år før hun ble forfatter på heltid. Hun debuterte som forfatter i 1976 med romanen «Folket på Innhaug», som er den første av fire romaner i serien om Innhaug-folket. De tre andre titlene er «Magret» (1977), «Nytt rotfeste» (1979) og «Veiene møtes» (1980), heter det på Wikipedia.

- Vi var gode venner. Jeg var med på debuten hennes i 1976 med «Folket på Innhaug» som ble en knallsuksess. Hun var en forfatter med et eget episk driv som holdt leserne tett på. Elstad skapte gjenkjenning og atmosfære og tok stoff fra sitt eget liv og oppvekstmiljø og gjorde til romaner, sier William Nygaard.

Elstad er også kjent for serien om Julie. Den første var «Julie» (1993), og den ble etterfulgt av «Som dine dager er» (1995), «Lenker» (1998) og «Fri» (2000). Romanen «Odel» var en av de mest solgte bøkene i 2003, og «Hjem» (2006) hadde solgt i over 100 000 eksemplarer da hun fikk Leserprisen for den.

Slagrammet I 1986 og 1992 fikk Anne Karin Elstad slag, noe som førte til at hun måtte lære seg å gå igjen. Hun var innlagt på Sunnaas sykehus for rehabilitering og skrev ikke noe på åtte år.

Anne Karin Elstad satt i styret for Den norske Forfatterforening fra 1983 til 1987, og var styremedlem i Norsk Forfattersentrum 1991-97.

Lørdag 17. juni 2006 åpnet Elstadsamlinga i det gamle skolehuset i Otnesbukta, og Anne Karin Elstad sto selv for snorklippingen inne i skolestua. William Nygaard, Tom Kristensen og Mia Bull-Gundersen fra Aschehoug forlag var til stede under åpningen.

- Anne Karin Elstad er omskrevet på alle nivåer, fra ungdomsskole til universitet. Hun deltok aktivt på folkemøter og seminarer og hun var elsket av sine kolleger, sier William Nygaard.

Ny bok Den tidligere forlagssjefen sier Elstad var i gang med ny bok.

- Hun var i gang både på tankestadige og skrivestadiet, uten at jeg tør si hvor langt hun hadde kommet, sier Nygaard.

Forlagssjef Trygve Åslund for skjønnlitteratur og dokumentar i Aschehoug kjente Elstad godt.

- Romslig og raus - Dette er virkelig trist på et personlig plan. Men det er også slik at en av våre virkelig folkekjære forfattere nå er borte. Anne Karins forfatterskap beskriver Norge fra 1814 og fram til i dag, ofte gjennom sterke kvinneskikkelser som gjør opprør mot normene. Forfattere er ofte som bøkene sine. Anne Karin var romslig, raus og kunnskapsrik med stor innlevelsesevne, sier Åslund.

Forlagsredaktør Mia Bull-Gundersen i Aschehoug har vært Elstads redaktør siden 1999.

- Jeg har bare pene ord å si om henne. Som forfatter var hun uovertruffen, og som menneske var hun fantastisk. Hun var beskjeden, humoristisk, blid og alltid morsom å være sammen med. Hun hadde dessuten et enormt pågangsmot, og skrev bøker etter at hun var rammet av slag. Hun var aldri deppa, sier Bull-Gundersen.

Forlagsredaktøren bekrefter at Elstad var i gang med ny bok, men at den ikke er ferdigstilt.

- Hun var jo ikke helt frisk lenger, sier Mia Bull-Gundersen.


Anne Karin Elstads biografi

•Folket på Innhaug (1976)
•Magret (1977)
•Nytt rotfeste (1979)
•Veiene møtes (1980)
•Senere, Lena (1982)
•Sitt eget liv (1983)
•-for dagene er onde (1985)
•Maria, Maria (1988)
•Eg helsar deg, Nordmøre (1989)
•Julie (1993)
•Som dine dager er (1995)
•Lenker (1998)
•Fri (2000)
•Odel (2003)
•Hjem (2006)

Kilde: Wikipedia

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer