Anne Karin Elstad var folkets klare favoritt

Men hvilken plass får hun i litteraturhistorien?

MELLOM TO STOLER: I påsken døde Anne Karin Elstad - et klassisk eksempel på en forfatter som ruver på salgslistene, men som møtes med skepsis i akademiske kretser. Hennes bortgang er symptomatisk nok ikke nevnt i kulturavisa Morgenbladet. Foto:John T. Pedersen / Dagbladet
MELLOM TO STOLER: I påsken døde Anne Karin Elstad - et klassisk eksempel på en forfatter som ruver på salgslistene, men som møtes med skepsis i akademiske kretser. Hennes bortgang er symptomatisk nok ikke nevnt i kulturavisa Morgenbladet. Foto:John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det elskverdige mennesket fra Valsøyfjord, Anne Karin Elstad, er gått bort, 74 år gammel. Midt i en kryssordoppgave forlot hun livet i den stille tida i påskeuka. Mange lesere hentet nok hennes bøker fram fra hederplassen i bokhylla da de fikk budskapet. Få forfattere er blitt mer kjøpt og lest i siste halvdel av det forrige århundret enn Elstad.

Med to fire binds verk, flere enkeltromaner og en memoarroman ble hun inkarnasjonen av den populære forfatter - med en folkekjærhet som trosset enhver kritikerreaksjon. Den var ikke alltid like nådig. Elstad fikk priser både fra bokhandlere og lesere, men var aldri nevnt i forbindelse med mer prestisjetunge utmerkelser som Kritikerprisen, Aschehougprisen eller Nordisk Råds Litteraturpris.

Derimot slo Den norske Bokklubben i 1986 fast at hun var den mest populære forfatter i klubbens historie gjennom alle tider. Fire år seinere kåret Bokklubben de såkalt «nye fire store» under en seremoni på Theaterkafeen.

Her kunne man valgt fire forfattere med «stad» som siste stavelse i etternavnet, men endte opp med Jan Kjærstad, Dag Solstad, Kjartan Fløgstad og - Herbjørg Wassmo. (Vittig nok har wikipedia her gjort en feil. Under «De fire store» slår man fast at de utvalgte inkluderer Anne Karin Elstad, men i stedet for Fløgstad, ikke Wassmo.)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer