Anne-Kat. får hjelp av Thomas

Promp er alltid morsomt, synes Anne-Kat. Hærland og Thomas Giertsen. Nå går Anne-Kat. til scenen med selvskrevet show. Og i registolen sitter Thomas.

- Her om dagen skulle vi lage trailere til helgeunderholdningen på NRK. Hilde Hummelvoll fikk beskjed om å le. «Si noe morsomt, da, Knut,» sa hun til Knut Nærum. «Promp,» sa Knut, og dermed begynte alle å le, forteller Hærland (30).

12. februar har hun premiere på showet «Jeg er ikke Dina» på Smuget i Oslo.

- Jeg har aldri jobbet på scenen før, men det er jo publikum til stede både i «Nytt på Nytt» og «Bla bla bla». Det fine er at man kan si mye fra scenen som man ikke kan si på tv, sier hun.

Samme jobb, ny scene

9. januar begynner en ny runde «Bla bla bla» på NRK, men Hærland tar en pause fra «Nytt på nytt» fram til 21. februar.

- Jeg kan ikke være på skjermen i to programmer samtidig, folk ville jo fått fullstendig overdose. Trond-Viggo Torgersen og Geir Schau skal være vikarer for meg i «Nytt på nytt» i tre uker hver.

Hærland har skrevet alle tekstene til «Jeg er ikke Dina» selv.

- Det er greiest sånn, for da har jeg bare meg selv å skrike til hvis noe ikke funker. «Nytt på nytt», «Bla bla bla» og showet er forskjellige aspekter av samme yrke, «Nytt på nytt» er ren satire, «Bla bla bla» er harselas med ukeblader med et naivistisk tilsnitt, mens showet blir mine observasjoner og kommentarer. Der trenger jeg heller ikke tenke på seertall, sier Hærland.

Thomas Giertsen (31) har fått se litt av materialet utprøvd allerede, men prøvene på Smuget begynner ikke før over nyttår.

- Det var bra med en gang. Eller, den første gangen kunne hun jo ikke teksten sin, men da den begynte å sitte var det veldig morsomt. Det er forskjell på å sette opp et show som dette og et vanlig teaterstykke; du kan ikke øve inn standup på samme måte som du kan med en rolle. Min jobb blir å komme med tilbakemeldinger, å si hva som ikke fungerer, og finne det riktige tempoet og rekkefølgen, sier Giertsen.

- Du kan for eksempel si at «du, den vitsen om de to tomatene som krysser en vei er litt tynnslitt», sier Hærland.

- Jeg kan være en som ser det litt utenfra. Jeg har jo gjort ganske mange sånne jobber selv etter hvert, så jeg har jo fått en viss erfaring, sier Giertsen.

- Og det trenger man jo, jeg vil ikke være sånn som Aune Sand som skal gjøre alt selv, sånn at det blir helt «Dis», sier Hærland.

Ingen lesbisk dverg

Anne-Kat. Hærland garanterer at hun skal holde seg langt unna det politisk korrekte i showet sitt.

- Du skal jo helst være lesbisk dverg nå for tida for at du skal få gode kritikker. Men dette blir ikke noe Shabana Rehman 2, for å si det sånn. Jeg vil at folk skal le hele tida, sånn at de har krampe i magen etterpå. Gjennomgangstemaet er folks dobbeltmoral og hyklerske innstilling; det er så mange, inkludert meg selv, som prøver å framstå som mye bedre enn de er. Og så gjør jo folk så mye rart. Jeg leste i Elle om en frisør som viste fram leiligheten sin, hvor han fortalte at han hadde reist rundt på hele Østlandet for å finne den rette spisestua. Hæ! Den stygge spisestua var det også. Nei, spisestue kjøper jeg på IKEA og klær på Hennes & Mauritz, sier Hærland.

68-foreldre

- Vi har begge vokst opp med 68-foreldre og kjenner den klamme hånda som forlanger at vi må mene noe. Jeg blir bare trassig av det og får lyst til å være barnslig hele tida, sier Giertsen.

- Humor med mening, det blir som å drive frisør og fiskebutikk samme sted, sier Hærland.

De to har kjent hverandre siden Hærland var gjest i «Mandagsklubben» for noen år siden. Thomas Giertsen fortsetter med «Torsdagsklubben» til våren, sammen med Otto Jespersen og Silje Stang. Giertsen har tidligere blant annet vært regiassistent for Kjetil Bang-Hansen på Oslo Nye Teater, og har selv blant annet satt opp en Ole Paus-revy i Bergen, Lompelandslaget, og har jobbet på Den Nationale Scene.

Men Anne-Kat. Hærland er det mye tempoet han må forsøke å bremse.

- Jeg er så redd for at folk ikke skal le at jeg vil være morsom hele tida. Mens andre komikere bruker fem-seks minutter på en historie kommer punchlinene tett i tett hos meg. Det skal bli spennende, men jeg gleder meg. Nå ser jeg at de har begynt å sette opp plakater, det gjør jo ikke akkurat at panikken avtar, sier Hærland.

- Du har jo den fordelen at du er jente. Tenk på meg da: gutt fra Ullerntoppen, det verst tenkelige utgangspunktet, sier Giertsen.

HÅPER PÅ LATTER: Anne-Kat. Hærland går til scenen med eget show, regissert av Thomas Giertsen. - Jeg er så redd for at folk ikke skal le at punchlinene kommer tett i tett, så her blir det virkelig valuta for pengene, sier Hærland. - Sympatiapplaus er jo det aller verste som fins, mener Thomas Giertsen.