<strong>Hetset:</strong> Sandra Borch snakket om hetsen hun har fått blant annet på sosiale medier, og fikk kraftig støtte av Anne-Kat Hærland. Foto: Henrik Kaels Faltin / Monkberry
Hetset: Sandra Borch snakket om hetsen hun har fått blant annet på sosiale medier, og fikk kraftig støtte av Anne-Kat Hærland. Foto: Henrik Kaels Faltin / Monkberry Vis mer

Anne-Kat hiver seg på netthetsdebatten

Gikk ut med fullt navn på personer som har hetset Sandra Borch. - Jeg angrer, sier en av dem til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dagens episode av Anne-Kat Hærlands nye program på TVNorge, fikk humordronninga besøk av Sandra Borch, leder av Senterungdommen.

Borch har markert seg kraftig det siste året, og har blant annet vært i krangel med Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete. 

Og etter at Borch kastet seg inn i ulve-debatten, og tok til orde for å skyte all ulv i Norge, opplevde den unge politikeren grov hets mot hennes person, både i sosiale medier og på radio.

Fullt navn «Det er jo ikke du er redd for ulven for du klare jo løpe fra ulven for du har jo så jøvla stutte bein», og «Dverg», er blant meldingene som ble skrevet til Borch på Facebook. Et radioprogram på Radio 3 i Bodø vitset også om at Borch ikke var egnet for reproduksjon.

- Jeg er ganske hardhudet, men selv jeg ble uvel av det, sier Hærland i programmet, før hun leser opp meldingene med navnet på avsenderen fullt synlig for seerne.

- Nå går vi ut med fullt navn. Jeg gidder ikke sensurere folk som holder på sånn, og det her har dere jævla godt av. Hva faen er gærent med dere, utbryter Hærland.

- Familiemedlemmer gråt Borch forteller til Hærland at hun har blitt hardhudet av alt hun har opplevd, men at hetsingen går inn på henne.

- Jeg skjønte ikke selv at det var så ille før jeg kom hjem og så at flere av familiemedlemmene mine gråt, forteller Borch.

- Jeg har ikke frontet en eneste politisk sak uten å få kommentarer om utseendet mitt, sier hun.

- Angrer Dagbladet har i kveld vært i kontakt med personen som skrev «Dverg!!!!!!!» til Sandra Borch på Facebook.

- Jeg angrer litt i ettertid, og det var kanskje dumt å skrive det, sier han til Dagbladet.

- Hvorfor skrev du det?

- Jeg syntes bare at det var morsomt at hun er kortvokst. Hun svarte meg på Facebook og sa at hun er stolt av høyden sin.

- Hva synes du om at Hærland går ut med navnet ditt på tv?

- Det får de gjøre som de vil med, sier han, og har ingen ytterligere kommentarer til den pågående debatten om netthets mot kvinner.

Dagbladet har ikke klart å komme i kontakt med de to andre personene som ble navngitt av Hærland.
- Spontant I etterkant av innspillingen fortalte Hærland til Dagbladet at det var en spontan avgjørelse å presentere avsenderne av meldingene med fullt navn.

- Det var en avgjørelse jeg tok der og da, og den står jeg hundre prosent inne for. Jeg synes ikke folk kan oppføre seg på den måten og drive å hetse folk på grunn av utseende, og idioter som skriver sånne ting har bare godt av å lære seg litt folkeskikk, sier en tydelig engasjert Hærland.

- Drittsekker Svein Tore Bergestuen, kommunikasjonsdirektør i TVNorge, sier til Dagbladet at han er fornøyd med Hærlands avgjørelse.

- Jeg synes det var et usedvanlig godt redaksjonelt grep når tema var sjikanering av kvinner i offentligheten. Nesten rart at ikke noen har gjort det før. Når sinte unge menn lirer av seg slikt i all offentlighet, må de tåle at noen videreformidler det også. Drittsekker har ikke noe spesielt vern, verken i Vær Varsom-plakaten eller ellers i samfunnet. Og godt er det, sier han.

Sandra Borch har ikke besvart Dagbladets henvendelse i kveld.

<strong>Offentliggjort:</strong> Anne-Kat Hærland gikk ut med fullt navn på avsenderne av disse tre meldingene. Foto: Skjermdump / Facebook
Offentliggjort: Anne-Kat Hærland gikk ut med fullt navn på avsenderne av disse tre meldingene. Foto: Skjermdump / Facebook Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer