ADVARER:  Anne-Kat. Hærland advarer mot sjikane og mobbing i forkant av sitt nye show. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ADVARER: Anne-Kat. Hærland advarer mot sjikane og mobbing i forkant av sitt nye show. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Anne-Kat. med advarsel på egen billett

- Vi syns det er morsomt å gjøre narr av folk som kaller satire for mobbing.

(Dagbladet): Anne-Kat. Hærland er aktuell med Showet «Gud Bedre» på Latter i Oslo, og i forkant av programmet advarer hun om at forestillingen inneholder sjikane og mobbing.

I Latters forhåndsomtale av forestillingen står det følgende:

«Det gjøres på forhånd oppmerksom på at forestillingen inneholder «sjikane», «mobbing», «hetsing» og «uthenging».

Eller «satire» som det het i gamle dager.»

- Morsomt å gjøre narr av folk - Hvorfor advarer du mot dette?

- Da har jeg sagt det og slipper å få kjeft i ettertid, sier Hærland til Dagbladet, og fortsetter:

- Vi syns det er morsomt å gjøre narr av folk som kaller satire for mobbing.

- Fortjener det Komiker Herodes Falsk sier til Dagbladet at man ikke kan holde på med humor hvis man ikke skal kunne tulle med noen.

- Det kan skje at man går over streken i satire, men det som er med satire er at de folka som blir mobba stort sett fortjener det - i motsetning til dem som blir mobba i skolegården eller på arbeidsplassen, sier Falsk.

«SATIRE»: Slik advarer Anne-Kat. Hærland publikum om hva som venter dem i showet hennes. Foto: Skjermdump / Latter.no
«SATIRE»: Slik advarer Anne-Kat. Hærland publikum om hva som venter dem i showet hennes. Foto: Skjermdump / Latter.no Vis mer

- «Mobbing» i komedie er en måte å holde maktmennesker og selvopptatte mennesker i sjakk på, mens mobbing i skole og på arbeidsplasser bare er stygt og trist.

Falsk tror ikke at folk er mer hårsåre i dag enn tidligere, slik Anne-Kat. Hærland antyder i forhåndsomtalen av showet sitt.

- Jeg tror bare det er hun som leker med ordene. Men jeg tror at satire har større gjennomslagskraft i dag, fordi det er så mange måter å nå ut på, både fra scenen, skjermen og på nett. Slik var det ikke før.

- Har du opplevd at folk mener du har gått over streken med din satire?

- Jeg har aldri brydd meg om hva folk mener om meg, så det har aldri vært noe problem, kvitterer Falsk.

- Absurd Det er ikke første gang Anne-Kat. Hærland har ytret sine tanker om sjikane og mobbing. I mars fikk Facebook-gruppa «Mannegruppa Ottar» massiv oppmerksomhet etter flere av gruppas vitser ble delt i sosiale medier.

De som postet vitsene i Facebook-gruppa ble utsatt for massiv hets.

Vitsene var for mange velkjente og har tidligere blitt presentert i NRK programmet «Radioresepsjonen».

- IKKE MER HÅRSÅRE: Komiker Herodes Falsk tror ikke at folk er mer hårsåre nå enn tidligere, slik Anne-Kat. Hærland antyder i sin mobbe-advarsel. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- IKKE MER HÅRSÅRE: Komiker Herodes Falsk tror ikke at folk er mer hårsåre nå enn tidligere, slik Anne-Kat. Hærland antyder i sin mobbe-advarsel. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Hærland var en av dem som stilte seg uforstående til rabalderet.

- Vi har vokst opp med disse vitsene, vi har hørt dem før. Mennene i denne gruppa har lagt ut noen gamle vitser. Det er ikke noe de har skrevet selv, og så opplever de et hylekor der ute som krever at de, som mennesker, bør fjernes fra samfunnet. Det er helt absurd, uttalte komikeren den gang.

- Så vidt meg bekjent har alle innbyggere i dette landet lov til å spøke med akkurat hva de vil. Heldigvis.