PREMIERE: I sitt nye show er Anne Kat. Hærland blant annet svært åpen om sykdommen som gjør at hun gradvis blir blind. FOTO: Tor Gunnar Berland / Stella Pictures
PREMIERE: I sitt nye show er Anne Kat. Hærland blant annet svært åpen om sykdommen som gjør at hun gradvis blir blind. FOTO: Tor Gunnar Berland / Stella PicturesVis mer

Anne-Kat. med sleivspark til kongehuset

- Ari blir nok skuffet over at det ikke er flere vitser om ham. 

(Dagbladet): I kveld hadde komiker Anne-Kat. Hærland premiere på showet «Gudbedre». Her sparket komikeren i kjent stil i alle retninger. Hun snakket mest om seg selv, og var svært åpen om øyesykdommen som gradvis gjør at hun mister synet.

Men hun rettet også sleivspark til media, regjeringen og kongehuset.

Blant dem Ari Behn, som sammen med prinsesse Märtha Louise nylig gikk ut med nyheten om at de skal skilles.

- Hun minste prinsessen snakker jo knapt norsk. Hun går på en sånn internasjonal skole hvor de snakker engelsk: «I have a butler, you have a butler, my aunt has a butler, uncle Ari had a butler», sa Anne Kat. til stor latter fra salen.

Etter forestillingen sier Anne-Kat. til Dagbladet at hun er helt sikker på at Behn vil ta dette med knusende ro.

- Dette tror jeg han tar helt strålende. Han er en god venn av meg. Han vil nok bli skuffet over at det ikke er flere vitser om han, sier hun.

Mette-Marit og neandertalere

Også kronprinsesse Mette-Marit ble gjenstand for humor i showet, i en historie om neandertalerkvinnen som kom hjem etter å ha ligget med en homo sapiens.

- Da skjønte familien at nå kommer vi til å rykke opp i systemet. Litt som familien til Mette-Marit tenkte da hun kom hjem fra Quarten den gangen, kommenterte Hærland.

Men midt i all humoren var det også mye alvor. Særlig da Hærland snakket om øyesykdommen Retinitis pigmentosa, som kan føre til at hun blir helt blind.

Åpnet seg om sykdommen

Hærland fortalte at for hvert år mister hun mer og mer av synsfeltet. Dette klarte hun også å lage humor ut av.

- Når kjendiser snakker om noe alvorlig er det alltid noe de er ferdig med. Men når du har en sykdom som ikke kan kureres tror jeg de fleste forstår at det er litt for privat. Så da lurer dere sikkert på: Hvorfor forteller jeg det nå? Det er på grunn av penger!, sa Hærland, før hun raskt la til at hun følte at hun på et tidspunkt måtte si det, siden det å skjule at man holder på å bli blind er svært vanskelig.

PÅ SCENEN: Anne-Kat. Hærland. Foto: Stella PIctures
PÅ SCENEN: Anne-Kat. Hærland. Foto: Stella PIctures Vis mer

Til Dagbladet sier hun at det var befriende å fortelle så åpent om dette gjennom showet.

- Det var noen prøver vi grein litt på, så vi måtte gå noen runder. Men det var veldig befriende og det har gått fint.

Modererer seg ikke

Det var i et intervju med VG i juli at Hærland avslørte at hun som 22-åring fikk beskjed om at hun hadde Retinitis pigmentosa, som gjør at cellene på netthinnen dør i sakte tempo. Dette fører til innsnevret syn, og sjansen for å bli helt blind er reell.

- Denne diagnosen har jo ligget under alt jeg har gjort i 20 år. Kanskje man nå skjønner mer av hvor alt kommer fra, forstår raseriet i humoren, sa den tidligere «Nytt på nytt»-profilen til VG i juli.

- Jeg moderer meg ikke et eneste sekund. Denne kua skal melkes til det bare er pulver igjen, for min egen sinnsros skyld, fortalte Hærland.