Anne-Kat skremt: - Disse vitsene har til og med vært lest opp på «Radioresepsjonen»

Støtter Mannegruppa Ottar.

GAMLE VITSER: Dette er et utvalg av vitsene som ble postet i humorgruppa Mannegruppa Ottar, med groteskheter knyttet til barn og babyer. De tar utgangspunkt i pedofili, incest og død. Skjermdump: Mannegruppa Ottar
GAMLE VITSER: Dette er et utvalg av vitsene som ble postet i humorgruppa Mannegruppa Ottar, med groteskheter knyttet til barn og babyer. De tar utgangspunkt i pedofili, incest og død. Skjermdump: Mannegruppa Ottar Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et knippe vitser som spiller på groteskheter med barn og babyer, med utgangspunkt i pedofili, incest og død, ble for noen dager siden postet i den hemmelige Facebook-gruppa Mannegruppa Ottar. Siden har skjermdumper av innleggene blitt spredd viralt, og flere krever at de aktuelle brukerne straffes. De som postet vitsene i Facebook-gruppa, er blitt utsatt for massiv hets.

Vitsene er imidlertid velkjente. Enkelte har tidligere vært presentert i NRKs radioprogram «Radioresepsjonen». Videre er død-baby-vitser en egen sjanger som trolig oppsto allerede på 60-tallet, ifølge folkloristen Alan Dundes' bok «Dead Baby Joke Cycle» (1979).

- Skremmende Oppstyret er blitt latterliggjort av flere som stiller seg uforstående til at gamle vitser kan skape så mye rabalder. Komiker Anne-Kat Hærland er en av dem.

- Disse vitsene har til og med vært lest opp på «Radioresepsjonen». Vi har vokst opp med disse vitsene, vi har hørt dem før. Du kan mislike dem, men å hevde at de oppfordrer til vold og overgrep mot babyer, er å dra det rimelig langt, sier Hærland til Dagbladet og fortsetter:

- Det er skremmende at folk blir tillagt holdninger bare fordi de presenterer en gammel vits.

- Aldri kritikk av «Radioresepsjonen» «Radioresepsjonen» har hatt den faste «oneliner-spalta» i en årrekke. Programleder Steinar Sagen sier til Dagbladet at de aldri har fått kritikk fra ledelsen i NRK eller lyttere som har reagert på det grove innholdet.

- Det er godt mulig at enkelte av de vitsene har vært presentert hos oss, sier han.

Vitsene som blir presentert i programmet, får de fra lytterne.

- Å lese en vits skriftlig oppleves nok hardere enn å få den presentert muntlig. Personlig synes jeg drøyt er gøy, og jeg liker å gå langt over streken, men jeg er ikke tilhenger av at folk kaster babyer i veggen av den grunn, sier han.

- Idet du lager ei sånn gruppe på Facebook, må du belage deg på å få tyn. Det er en grunn til at man ikke leser manuset til standup-komikere, man går og hører på dem, sier programlederen.

Kripos: - Ikke lovbrudd Kripos har fått en rekke henvendelser angående vitsene, men slår fast at de er innenfor ytringsfriheten og ikke straffbare. De oppfordrer i stedet folk å rapportere vitsene til Facebook.

KRASS:  - Jeg skjønner ikke hvordan de våger å sette seg til doms over disse folka, sier Anne-Kat Hærland. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KRASS: - Jeg skjønner ikke hvordan de våger å sette seg til doms over disse folka, sier Anne-Kat Hærland. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Mennene i denne gruppa har lagt ut noen gamle vitser. Det er ikke noe de har skrevet selv, og så opplever de et hylekor der ute som krever at de, som mennesker, bør fjernes fra samfunnet. Det er helt absurd, sier Anne-Kat Hærland.

I sin egen podcast raljerer komikeren over debatten vitsene har skapt den siste uka.

- Jeg skjønner ikke hvordan de våger å sette seg til doms over disse folka. Kripos har heldigvis annet å gjøre enn å stenge humorgrupper på Facebook.

Flammende blogginnlegg «Hvor mange babyer trengs for å male en vegg rød? Spørs hvor hardt du kaster», er blant vitsene som ble postet i Mannegruppa Ottar.

Bloggeren Lotte Hoel (29) er en av dem som har reagert sterkt på vitsene. Onsdag postet hun et flammende blogginnlegg som ble avsluttet med følgende passasje der hun ønsker at avsenderne blir hardt straffet:

«Jeg håper dere blir straffet HARDT og blir fjernet fra samfunnet. Jeg håper dere blir fratatt muligheten til å omgåes barn for alltid. Dere hører hjemme inne på cella til ABB.»

Dette har brakt henne i svært opphetet diskusjon i kommentarfeltet, for en stor del med menn som forsvarer Mannegruppa Ottar og mener hun overreagerer.

- Blir redd - Når noen går så langt som å si at disse menneskene hører hjemme på cella til Anders Behring Breivik, blir jeg redd. Det virker som hylekoret mener at dersom noen forteller en ekkel vits, betyr det at personen er kapabel til å utføre handlingen også. Det er det samme som å si at folk som forteller snille vitser, er snille - som Bill Cosby, sier en sarkastisk Anne-Kat. 

- Men å spøke med så grove temaer, er det helt greit?

- Vel, det er i hvert fall ikke ulovlig. Man kan synes det er smakløst eller bare dumt, men det er ingen av disse personene som oppfordrer til drap eller overgrep, og så vidt meg bekjent har alle innbyggere i dette landet lov til å spøke med akkurat hva de vil. Heldigvis.

Lotte Hoel er informert av Dagbladet om reaksjonene på hennes uttalelser.

- Jeg har hatt et dødsfall i familien i dag morges, derfor har jeg foreløpig ingen kommentar, sier hun.

På bloggen skriver Hoel i kveld følgende:

«Og kjære Anne-Kat, du trenger ikke å hige etter flere medieoppslag på vegne av meg før den tid, jeg skal nok svare deg, tro du meg!;)

SMS-TRUSSEL:  Mange har den siste uka reagert kraftig på vitsene som ble postet på Mannegruppa. Og flere av gruppas medlemmer skal ha mottatt grove trusler. Her er en av dem. Foto: Skjermdump
SMS-TRUSSEL: Mange har den siste uka reagert kraftig på vitsene som ble postet på Mannegruppa. Og flere av gruppas medlemmer skal ha mottatt grove trusler. Her er en av dem. Foto: Skjermdump Vis mer

At disse 'vitsene' oppsto før du ble født, for over 50 år siden, vil fortsatt ikke si at dette er greit. God helg;)»

Grove trusler En av vitseposterne, en 30-åring bosatt i Oslo. Han sier han angrer dypt og inderlig på at han postet den aktuelle babyvitsen.

- Det har ikke vært ei særlig bra uke, dette. Vi har fått drapstrusler - første døgnet kom 50 meldinger bare til moren og søsteren min. Det er veldig trist, sier 30-åringen til Dagbladet.

- Det er ikke noe særlig å bli kalt for pedofil, og når folk mener jeg bør sitte inne sammen med Anders Behring Breivik, sier han.

Han framholder at vitsene i diskusjonstråden på Mannegruppa Ottar er tatt ut av sin sammenheng.

- Jeg synes ikke de er morsomme selv engang. De kom opp fordi vi diskuterte hva som ble sagt på «Radioresepsjonen», sier han.

- Har du anmeldt truslene?

ØNSKER STRAFFEREAKSJON: Blogger Lotte Hoel har gått hardt ut mot vitseposterne og ønsker at de blir straffet. Foto: Privat
ØNSKER STRAFFEREAKSJON: Blogger Lotte Hoel har gått hardt ut mot vitseposterne og ønsker at de blir straffet. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har selvfølgelig tenkt på det, men har egentlig bare håpet at det vil gå over, sier 30-åringen.

- Ufortjent dårlig rykte Kay Erikssen (35) er en av seks administratorer for Mannegruppa Ottar. Han synes den negative oppmerksomheten gruppa har fått, er kjedelig.

- Dette er dratt ut av proporsjoner. Vi opplever nå å få et ufortjent dårlig rykte, dette er vitser som har eksistert i årevis. Jeg forsvarer ikke postene, de ble fjernet raskt etter at de ble publisert. De som har postet dette hos oss, har hentet dette fra andre, sier Erikssen til Dagbladet.

- Jeg er overrasket over at ikke disse vitsene har skapt debatt tidligere når de har vært presentert i andre fora, som for eksempel «Radioresepsjonen», sier han.

LOGOEN: Dette er Mannegruppa Ottars logo. Ifølge administrator Kay Erikssen er det langt vanligere med vitser à la «kom deg tilbake til kjøkkenet» enn groteske vitser med barn og babyer. Skjermdump: Mannegruppa Ottar
LOGOEN: Dette er Mannegruppa Ottars logo. Ifølge administrator Kay Erikssen er det langt vanligere med vitser à la «kom deg tilbake til kjøkkenet» enn groteske vitser med barn og babyer. Skjermdump: Mannegruppa Ottar Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer