Anne-Kath.-preik mellom permer

Standup på trykk.

BOK: Det har tatt tid, men nå er den her - Anne-Kat. Hærlands bokdebut. Når Knut kan utgi bok (med slikt hell) og Jon kan utgi bok (riktignok med mindre hell), hvorfor kan ikke Anne-Kat, også? Nå har vi svaret.«Krig og fred og religion og politikk og sånn» handler om KrF, kristendom, krig, katastrofer, samt kjendisliv og kjendispresse. Og sex og singelliv, da. Dette er standup på trykk, av særdeles usikker verdi, både for nåtid og ettertid.

Alvor også!

Hadde dette enda bare vært preik og fleip og vås og tull og sånn. Men det er alvor også, må vite. Og det er her boka utvikler et personlighetsproblem. Så lenge Hærland nøyer seg med å dissekere gale synspunkter, forholdet liv-lære, eller, for den saks skyld, forholdet lære-lære (hva vedkommende mente i går sammenliknet med i dag), går det ofte bra. Når hun blir alvorlig og inderlig, når hun lanserer de riktige synspunktene, blir det verre. Da behøver man ikke være norgesmester i nærlesning for å se at hun undergraver sitt eget prosjekt. Hvis man altså tar Hærlands alvor alvorlig.

Sammensatt

Hvorfor eksisterer denne boka? Jo, på grunn av det Hærland kritiserer, kjendiskulturen.Først og fremst er «Krig og fred og religion og politikk og sånn» et bidrag til dokumentasjonen av samtidas fortellertradisjoner - litt som Asbjørnsen og Moe gjorde det for eventyrene på 1800-tallet. Forskjellen er at Anne-Kat. dokumenterer seg selv, og at forholdet mellom en muntlig og skriftlig kultur nå er blitt enda mer sammensatt. Anne-Kat. skriver nemlig som hun prater. Kanskje fordi hun i hovedsak, hvis jeg har forstått fjernsynets hemmeligheter, prater som hun (og/eller skyggeforfatterne) skriver.Skrift er avslørende greier. Hvis noen føler sterkt behov for å få et mer inngående kjennskap til Anne-Kat Hærlands tankeliv, anbefaler jeg lydboka.