Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anne om lesbe-rykter og blåsyre

- Norske medier har alltid villet ha meg til å si at jeg er lesbisk. Men det kommer aldri til å skje. Det har stått i svenske, franske og tyske aviser at jeg er lesbisk. Men det har aldri kommet fra min munn, sier Anne Holt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne Holt har gitt et åpent og omfattende intervju til Aftonbladet. Der snakker hun om bokskriving, nintendo, sitt helvete med mediene, om lesbe-ryktene og unionsoppløsningen.

- Det kommer flere bøker om Hanne Wilhelmsen. Egentlig hadde jeg bare tenkt å skrive tre bøker om henne, men det blir flere. Jeg synes ti er et fint tall. Neste bok skal komme ut høsten år 2000.

Akkurat nå skriver hun en ungdomsbok.

- Jeg har akkurat fått en kriminalroman for ungdommer antatt av forlaget. Den kommer til høsten, og er min beste bok. Det var et stort steg å ta. Jeg har skrevet seks bøker for voksne, men dette var verre. Den er illustrert og er for barn mellom åtte og tretten år. Bernard Pinkertons store oppdrag, skal den hete. Den begynner med en akutt blåsyreforgiftning, sier Holt.

Spiller nintendo

Hun mener at hun ikke er spesielt produktiv.

- En bok i året er ikke så mye. Jeg synes jeg tar det rolig. Jeg sover mye og ser på TV. I natt satt jeg og spilte Nintendo til klokka ett. Natten før spilte vi Trivial Pursuit til tre om morgenen. Jeg holder et bedagelig tempo, og kjenner meg fullstendig harmonisk. Men jeg er en strukturfreak. Jeg får dårlig samvittighet om jeg ikke jobber, og jeg må ha orden i tilværelsen. Jeg sier som min venn Jan Guillou: å være forfatter er ikke et kall. Man setter seg ned og jobber disiplinert i ti timer. Det er som hvilket som helst annet arbeid. Men det finnes dager da jeg ikke gjør et dugg.

Mediehelvete

Da Anne Holt i 1997 gikk av som justisminister, kastet mediene seg over henne.

- Jeg utkjempet min egen, private lille krig. Det er våpenhvile nå. Men da jeg gikk av som justisminister hadde jeg et helvete i mer enn et år. De norske mediene jaget meg som besatt. Jeg var sjuk og ville være i fred. Jeg ville ikke ha noe med pressen å gjøre, men de ga seg ikke. Mitt prinsipielle standpunkt var å ikke gi ut privatlivet mitt. Det fikk jeg betalte en høy pris for, sier Holt.

Det var kamp om å få det Aftonbladet sier er drømmeoverskriften: «Anne Holt snakker ut - mitt liv som lesbisk».

- Norske medier har alltid villet ha meg til å si at jeg er lesbisk. Men det kommer aldri til å skje. Det har stått i svenske, franske og tyske aviser at jeg er lesbisk. Men det har aldri kommet fra min munn. Jeg gir fullstendig faen i å grave i andres privatliv og da skal ingen rote i mitt heller. Jeg blir så lei alt sånt. Lei av kjendiser og deres mødre og deres idoler og deres venner og Clinton og Lewinsky og pressens hykleri. Jeg vil ikke vite slikt. Det er som å møte en blotter. Jeg får informasjon jeg ikke har bedt om.

Aldri mer 1905

Anne Holt sier at hun nok er den eneste i Norge som ønsker at vi fortsatt skulle være i union med Sverige.

- Jeg står for hva jeg har sagt tidligere. Jeg sørger over unionsoppløsningen. Den var en katastrofe. Tenk hvor godt fotballandslaget hadde vært. Men det er vel usikkert om det hadde kommet med så mange svensker på laget. Hockeylandslaget hadde også vært bra. Espen Knutsen kunne sikkert kommet med, sier hun.

- Du opererte bort livmoren for to år siden. Sørger du over at du ikke fikk egne barn? spør Aftonbladet

- Jeg har forsonet meg med det. Det viktige for meg var å bli frisk. Samtidig tror jeg kvinner i min alder, som påstår at de ikke vil ha barn, er løgnere. Alle vil. Innerst inne.

ALDRI MER 1905: - Jeg er vel den eneste i Norge som ikke sørger over unionsoppløsningen.