Anne ut av rekka

Velopplagt tok Anne Enger Lahnstein et velregissert farvel med kulturministerposten i går. Og horder av journalister var til stede da Sp-dronningen abdiserte for alvor. I dagens lille Norge er selv regjeringsmedlemmer som ønsker å bruke livet til noe annet for rene underholdningsartister å regne.

Selvsagt var hun toppsaken både i NRK Dagsrevyen og i TV2s nyhetssendinger. For slike begivenheter på en kjedelig oktoberfredag blir gjerne ukas klimaks for arenajournalistikken. Dette vet politikerne, dette vet i hvert fall statsminister Bondevik, som smilte fett inn i alle frammøtte kameraer. Og dette vet selvsagt også Anne Enger Lahnstein. Hun har vært med for lenge til å kaste inn håndkleet på en ganske alminnelig tirsdag. At statsråd holdes på fredag er ikke lenger noen troverdig begrunnelse for slike jobbskifter. Her handler det om å få mest mulig oppmerksomhet.

Lite om Haga

TV2 underspilte, bevisst eller ikke, at landet samtidig fikk en ny kulturminister, Sp's nestleder Åslaug Marie Haga. Hun ble heller overflatisk presentert. Der var NRK langt bedre, men Dagsrevyen lagde altfor mye av en nekrolog ut av Lahnsteins avgang. Her burde reporter Knut Magnus Berges lille flørt av et intervju med Anne hatt høyere prioritet. En av 80- og 90-tallets mest profilerte politikere viste der en flik av årsaken til at hun har hatt en appell ut over Senterpartiets skiftende oppslutning: politisk engasjement koblet med sjarm og velgertekke. Og nødvendig stahet til å stå på sine egne og partiets vekslende standpunkter.

De rent politiske analysene rundt Lahnsteins avgang var også fraværende i TV-sendingene i går. Kanskje ikke så rart, Senterpartiets dronning har fått alt på plass. Den forrige nestlederen er blitt leder og nestlederen er blitt kulturminister. Jeg setter et helt kilo smør på at Lahnstein er lørdagsgjest i NRK Dagsrevyen i kveld!

Står på

Otto Jespersen er, uansett smak og behag, en sjelden blomst i norsk TV-underholdning. Første nyrunde med hans utstrakte hånd var tidvis smakløs, slik Jespersen vil og skal være. Ingen parodierer TV-mediet bedre enn ham, og den forserte samfunnssatiren han bedriver er effektiv til tusen. Høydepunktet i går var satanistbandet Böh. Teaterinstruktør Stein Winge er en ganske dårlig TV-bajas. Men det var også programmets eneste minus. O.J. satt som et skudd.