Anneli Drecker

Mangler den distinkte grunntonen og helhetlige nerven som fanger deg fra start til mål.

Anneli Drecker har en sitrende god stemme, og hun har med et hvem er hvem i norsk musikk -lag på sin solodebut. Men det er ikke nok til å gjøre «Tundra» til et karrieremessig kvantesprang for Bel Canto-sangeren.

Etter at Bel Cantos internasjonale satsinger strandet på andre halvdel av 90-tallet, synes det helt naturlig at Anneli Drecker nå går solo.

Det gjør hun sammen med blant andre Madrugada-crooner Sivert Høyem, trompetistene Nils Petter Molvær og Sjur Miljeteig, Bel Canto-produsent Ulf W.Ø. Holand, indienestorene Motorpsycho, a-ha-musiker Jon Marius Aareskjold, Martin Horntveth fra Jaga Jazzist og klubbmusikk-komet Torbjørn Brundtland (med og uten Röyksopp-partner Svein Berge). De er alle med på å prege og berike «Tundra», men sørger også for at plata er sprikende og noe ufokusert i uttrykket.

Høydepunkter:

Den melankolske og praktfullt orkestrerte «All I Know», der tungsindige og lette sinnsstemninger flettes inn i hverandre med storslåtte og sarte virkemidler.

«Sexy Love» - en lettbeint og ertende houselåt, behagelig flørtende og befriende rett på sak i formen.

Tittellåta, der Anneli makter å kombinere Praha-filharmonikerne med feite beats og egen joik i fire og et halvt minutt med krevende, etnofisert og bredt anlagt popmusikk.

Det lekne, Röyksopp-produserte mantraet «Trinitron», der Lauren Waaktaar-Savoys skravling gir låta et poetisk og zappete New York-aktig preg.

Fjetrende

Det er en rimelig postmoderne miks Drecker har å by på. På sitt beste framfører hun sine såre tekster om brudd og lengsel på gripende vis, og hun har selv produsert en plate med fjetrende detaljer og tidvis sylskarp programmering.

Men i kampen om å bli den nye Björk er ikke «Tundra» plata som gir Anneli vinnerloddet. Deler av låtmaterialet framstår som lite inspirert. Andre elementer bikker over i det selvhøytidelige og pretensiøse, eksempelvis den seks minutter lange «Rainstorm».

hakon.moslet@dagbladet.no

GOD HJELP: Spennende, men noe sprikende solodebut fra Bel Cantos Anneli Drecker.