Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Annen forfatter fullfører «Millennium»-serien etter Larssons død

Eks-samboeren raser.

HOVEDPERSON: Noomi Rapace spilte rollen som Lisbeth Salander i den svenske filmatiseringen av bøkene. Foto: Stella Pictures
HOVEDPERSON: Noomi Rapace spilte rollen som Lisbeth Salander i den svenske filmatiseringen av bøkene. Foto: Stella Pictures Vis mer

(NTB/Dagbladet): Krimtrilogien «Millenium» om journalisten Michael Blomquist og ungjenta Lisbeth Salander har de siste årene gått sin seiersgang verden over og solgt millioner av eksemplarer.

I 2004 døde forfatter Stieg Larsson, før bøkene ble utgitt. Han skal ha planlagt en fjerde bok som aldri ble ferdigstilt. 

Nå har forlaget Norstedts skrevet kontrakt med David Lagercrantz om å lage det som beskrives som en frittstående fortsettelse, melder Aftonbladet og TT.

- Hjelp
- Det stemmer at det blir en ny bok. Vi har fundert fram og tilbake om vi skulle gjøre det. Så kom noen på at David kunne være forfatteren vi lette etter, sier forlagssjef Eva Gedin til Aftonbladet.

David Lagercrantz har blant annet ført den bestselgende fotballbiografien «Jeg er Zlatan» i pennen.

- Jeg kunne sagt "hjelp", men dette skal nok gå  bra. Det er ganske gøy å holde på med, og jeg er allerede i gang. Men det er et kjempeansvar, sier forfatteren selv til avisa

Han påpeker at han ikke skal ferdigstille Larssons uferdige manus.

- Dette er noe nytt. Jeg skal skape mine egne intriger, men han la ut noen tråder jeg skal følge. Jeg skal forvalte hans karakterer, men samtidig skapte noe eget, sier Lagercrantz.

Raser
Samtidig som nyheten er sluppet i sverige raser Larssons eks-samboer, Eva Gabrielsson.

ORGINALFORFATTEREN: Forfatter og journalist Stieg Larsson (t.v.) døde i 2004. Foto: Jan Collsiöö / SCANPIX
ORGINALFORFATTEREN: Forfatter og journalist Stieg Larsson (t.v.) døde i 2004. Foto: Jan Collsiöö / SCANPIX Vis mer

- Dette er jo allerede en milliardindustri. Dette er et usmaklig forsøk på å tjene mer penger, sier hun til svenske Aftonbladet.

Hun stiller samtidig spørsmålstegn ved om Norstedts har lov til å gi ut en fortsettelse av den populære trilogien. Ifølge henne er rettighetene solgt til produksjonsselskapet Yellow Bird.

Gabrielsson har tidligere hevdet at hun sitter på flere hundre sider av den uferdige fjerde boka, men at hun har gjemt det godt.

Konflikt
For noen år siden lå Gabrielsson i langvarig konflikt med Larssons bror og far. I og met at hun ikke var gift med forfatteren gikk rettighetene til familien i stedet.

Gabrielsson ønsker å ha større innvirkning på forvaltningen av Larssons litteratur.

I 2011 utga hun boka «Millennium, Stieg og jeg», en bok Dagbladets anmelder kalte en «krigserklæring».

I dag er det Joachim og Erlend Larsson som eier selskapet Moggliden AB, som igjen eier og forvalter rettighetene til Larssons verker og filmatiseringer av bøkene.
 
Magdalena Hedlund, agent for både Lagercrantz og selskapet som forvalter Larssons dødsbo, sier til svenske Expressen at forlaget aldri ville våget å gi ut en fjerde bok om de ikke satt på rettighetene.

- Rettighetene til både bøkene og karakterene ligger i dødsboet. Det finnes en avtale mellom Moggliden, Lagercrantz og Nordstedts, sier hun.
  - God nyhet
Informasjonssjef for oversatt skjønnlitteratur og dokumentarbøker i Gyldendal som utgir Millenium trilogien, Mai Gaardsted, sier til Dagbladet at de har fått høre om bokplanene.

- For oss er dette en god nyhet, og vi ser fram til å lese manuset, sier Gaarsted.

NY FORFATTER: David Lagercrantz. Foto: Stella Pictures
NY FORFATTER: David Lagercrantz. Foto: Stella Pictures Vis mer

Hun sier at boka er planlagt å stå ferdig i august 2015, ti år etter «Menn som hater kvinner» først ble utgitt på svensk. 

Saken oppdateres.

RASER: Eva Gabrielsson er svært kritisk til den nye boka. Foto: Lars Eivind Bones
RASER: Eva Gabrielsson er svært kritisk til den nye boka. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer