LEDER

Statsborgerskap:

Annenrangs nordmenn

Et lovverk som ikke tåler møtet med enkeltmennesker.

TAPTE MOT STATEN: Mahad Abib Mahamud. Foto: Nina Hansen
TAPTE MOT STATEN: Mahad Abib Mahamud. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Mange nordmenn med utenlandsk bakgrunn forteller i disse dager at de ikke føler seg fullt ut anerkjente som norske borgere. Et statsborgerskap er ingen garanti for framtida i Norge. Utlendingsdirektoratet (UDI) bruker nå langt større ressurser enn før, på å undersøke tidligere innvilgede saker og vurdere om statsborgerskapet skal trekkes tilbake. De som har fått statsborgerskap på grunnlag av status som tidligere asylsøkere, bør altså være helt sikre på at de ikke kan avsløres i å ha avgitt feil forklaring. UDI undersøker nå konkret om 500 statsborgerskap skal trekkes tilbake.

Mandag tapte Mahad Abib Mahamud sitt søksmål mot staten ved Utlendingsnemnda (UNE), som han mente feilaktig har trukket tilbake statsborgerskapet hans. Mahamud kom til Norge for 17 år siden og har vært norsk statsborger siden 2008. Oslo tingrett mener at han løy både om alder og opprinnelsesland.

UDI mener også et ektepar løy om at de var statsløse palestinere da de søkte asyl i 1990. 27 år seinere trekkes nå statsborgerskapene deres tilbake. Norsk lov rammer også parets tre barn og deres barn igjen. Barna har også fått varsel om tilbakekallelse av statsborgerskap. Når barnet har fått statsborgerskapet på grunn av et ugyldig vedtak for mor eller far, svikter også grunnlaget for barnets norske statsborgerskap. Selv om deres barn igjen er født i Norge, vil UDI avregistrere også barnebarnas statsborgerskap når endelig vedtak gjøres.

Vedtakene fra Oslo tingrett, UDI og UNE er, forutsatt at enkeltsakene er riktig vurdert, helt i tråd med norske lover og regler. Men sakene viser et lovverk som ikke tåler møtet med enkeltmennesker. Det er bredt flertall på Stortinget for en restriktiv asylpolitikk. Frykten for liberale signaler har imidlertid blitt så stor at politikken er blitt grovt illiberal.

Nordmenn som kom hit som tenåringer straffes for 17 år gamle usannheter. Barn på flukt forteller gjerne den historien foreldre eller andre omsorgspersoner har sagt at de må fortelle. De har ingen insentiver til seinere å fortelle sannheten, fordi det vil frata dem retten til opphold. Arvesynden er nedfelt i norsk lov og straffer uskyldige barn for besteforeldrenes synder.

Asylsøkeres begrunnelser for opphold må undersøkes nøye før de innvilges asyl og deretter statsborgerskap. Når de så blir norske, må de på et eller annet tidspunkt anerkjennes som nettopp det. Våre naboland har ikke samme muligheter for tilbakekallelse av statsborgerskap. Alternativer kan være amnesti, foreldelsesfrist, aldersgrense eller å fjerne muligheten for tilbakekallelse. Nye nordmenn er også nordmenn.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer