- Annerledes enn alt annet vi har gjort

Legendariske Air lager musikk til norske «Pionér».

(Dagbladet): På tampen av 90-tallet var duoen Air med på å sette fransk elektronika på kartet. Nå skal den atmosfæriske og eksperimentelle musikken deres fargelegge den kommende filmen «Pionér».

- Tung og legendarisk - Bildene av havdypet inspirerte oss, forteller Jean-Benoît Dunckel, den ene halvdelen av Air.

- Store maskiner, fare, spenning, dypt hav og trykkabiner gjør at musikken må være tung, legendarisk og rik, sier han.

Historien i «Pionér» er satt til begynnelsen av det norske oljeeventyret, og filmen følger de første nordsjødykkerne under havoverflaten. Aksel Hennie, Jørgen Langhelle og Ane Dahl Torp står på rollelista.

- Musikken vår hjelper publikum å forstå historien. Den er ikke der bare for å komplimentere bildene, men også for å snakke for karakterene. Melodilinjene illustrerer hva som foregår oppe i hodet på dem, sier Nicolas Godin, den andre halvdelen av duoen.

Annerledes prosess Det er ikke første gang Air lager filmmusikk. Franskmennene sto bak soundtracket til Sofia Coppolas regidebut «Virgin Suicides», og de hadde også låter med i hennes seinere filmer «Lost in Translation» og «Marie Antoinette».

Denne gangen måtte de jobbe på en annen måte enn de er vant til.

- Til å begynne med eksperimenterte vi med pustelyder fra dykkere og ulike elektroniske lyd-bilder tatt fra undervannsverdenen, men regissøren ønsket et mer klassisk filmsoundtrack med orkesterlyd. Det var bra for oss å måtte fornye oss selv ved å skrive musikk direkte for et orkester. Denne prosessen er annerledes enn alt annet vi har gjort, sier Godin.

- Filmen tar deg med til et sted omtrent ingen mennesker har vært. Vi trengte noen som kunne sette en uforglemmelig stemning
til det, sier regissør Erik Skjoldbjærg.

Trodde det var umulig Da en i produksjonen først foreslo Air til å lage musikken, avfeide han forslaget. Han var sikker på at det var en umulighet å få duoen
med på laget.

- Men jeg tror det trigget dem å skulle sette musikk til et dypvannsprosjekt, sier Skjoldbjærg.

- De er opptatt av å skape atmosfærer, og det byr det seg mange anledninger til i filmen. Jeg tror de syns både universet filmen beskriver og bakgrunnen for det var spennende.

Ifølge regissøren var det en lang prosess å jobbe med franskmennene. Skjoldbjærg forteller at Air har et veldig distinkt uttrykk i musikken sin.

Bidrar kommersielt - Det er et pluss for filmen — og det var samtidig en utfordring. Vi måtte finne en form der musikken og filmen smeltet sammen til en helhet og løftet hverandre, sier han.

Å ha et band som Air på laget bidrar ikke bare kreativt til filmen, men også kommersielt.

- Det er et enorm fordel for oss at vi har med Air. Det er et band mer eller mindre alle kjenner til.

Lager soundtrack: Bandet Air var ledende i elektronikasjangeren på tampen av nittitallet og inn i det nye årtusenet. Duoen består av Nicolas Godin og Jean-Benoit Dunckel. Foto: AFP Photo / Scanpix
Lager soundtrack: Bandet Air var ledende i elektronikasjangeren på tampen av nittitallet og inn i det nye årtusenet. Duoen består av Nicolas Godin og Jean-Benoit Dunckel. Foto: AFP Photo / Scanpix Vis mer