Annerledes jól

Hans Fredrik Jacobsens «Jól» er en annerledes juleplate som mikser folkemusikk og julemat og - tradisjoner med røtter tilbake til førkristen tid. Hør lydklipp fra denne og årets øvrige juleplater!

«Jól» er et gammelt uttrykk som betegner den mørkeste perioden av året, en tid hvor man festet og lagde god mat og drikke. Med det som utgangspunkt har fløytespilleren tilberedt et musikalsk julemåltid sammen med Nils Økland, Bjørn Ole Rasch, Terje Isungset og kona Tone Hulbækmo.

Slakserull


I løpet av tre dager spilte de inn 16 nye og tradisjonelle melodier med tilknytning til jula i den gamle trekirken på Tolga i Nord-Østerdal.

Ideen til koblingen mellom mat og musikk kom fra Sigbjørn Tveite, som startet eget plateselskap etter 14 år i Kirkelig Kulturverksted. I et halvt år har han reist rundt i Norge for å leite fram lokale retter fra stedet der melodiene har sin opprinnelse.

Jacobsen er opprinnelig fra Risør, og har tatt med oppskriften på Søsterkake. Hjemme på Tolga går det i slakserull fra sau.

- Det er sanselig mat, det, sier han og slikker seg rundt munnen.

- Julemat er mer enn ribbe, og den har en dimensjon ut over det å spise seg mett. Det handler om identitet, akkurat som i folkemusikken. Vi ønsket å gi hver låt smak og farge, sier Jacobsen.

- Dessuten har vi fått inn mystikken, som jeg savner i julefeiringen vår.

Julekonserter

Jacobsen fikk i 1985 Spellemannprisen med gruppa Kalenda Maya, og sammen med Hulbækmo ble det ny pris i 1989. I 1995 vant han Grand Prix-finalen i Dublin sammen med Secret Garden. Det er blitt en rekke plateinnspillinger med andre artister, og Jacobsen er også på plass når Sissel Kyrkjebø og Oslo Gospel Choir innleder sine julekonserter på Gjøvik i kveld.

Han synes ikke det er dristig å satse solodebuten på en plate som kan ha kort levetid.
- Jeg håper den har kvaliteter som gjør den aktuell flere år framover. Men jeg bør vel snart debutere med en helårsplate også, sier Jacobsen og hinter mot platedirektør Tveite.

MUSIKALSK JÓLETORSK:</B> Hans Fredrik Jacobsen er musikalsk kokk og kobler juletorsk og annen julemat med liflige fløyektoner på Jól.