Annerledeslandet

Det finnes ikke noe tryggere sted å være akkurat nå enn i Norge.

MENS VERDEN er blitt et flimrende bilde av krig, sult og sykdom, går livet sin vante gang i Norge. Det er ikke like greit å være gammel, eller å være ung, eller bare litt ung eller litt gammel. Strømregninger, skatter og avgifter, arbeidsløshet og eldreomsorg uten omsorg. Jeg lister opp elendigheten i fleng. Katastrofene er rett rundt hjørnet mens snøen smelter og søppelet tyter fram. Det er bare å finne ei avis eller snakke med naboen. Huff og huff. I tillegg er det krig i Irak, sult i Afrika og en ukjent og livsfarlig lungesykdom som kalles SARS i Asia.

VERDENS ELENDIGHET er faktisk så overveldende for tida at det er grunn til å se litt nøyere på landet med neste stopp Nordpolen. Det vesle landet vårt mot nord med 4,5 millioner middels høflige mennesker har snart glemt at vi har det meste store deler av verden er flere generasjoner unna. Vi har demokratiske rettigheter for både menn og kvinner. Spør du noen på gata hva deres demokratiske rettigheter er, får du sikkert ikke noe svar. Vi tar det for gitt og vet ikke lenger hva det er, i motsetning til mange amerikanere, som nå ser sine demokratiske rettigheter kraftig innskrenket som ledd i kampen mot terror.

VÅR RIKDOM er også så voldsom at vi må minnes på at penger og ting ikke gjør folk totalt lykkelige. Ikke engang mobiltelefoner er lykken, ifølge de underligste undersøkelser. Bablofonen er heller ikke så farlig som noen av oss nesten håpet på. Så derfor snakker alle mennesker dobbelt så mye som folk gjorde før, men helst ikke med barnet de holder i hånda eller personen de sitter på kafé med. Men livsfarlig er det ikke.

ARBEIDSLØSHETEN i Norge er lavere enn i de fleste land. Akkurat nå er det få jobber som er såkalt sikre, men det er, ifølge professor Bjørg Aase Sørensen ved Arbeidsforskningsinstituttet, forbigående. Vi kommer til å få en situasjon med knapphet på arbeidskraft på litt sikt, ifølge professoren. Så på arbeidsmarkedet er det heller ingen akutt livsfare.

FOLK FRARÅDES riktignok å feriere i land hvor selvmordsbombere og andre terrorister kan tenkes å aksjonere. Som på Bali, i Indonesia, i deler av Øst-Afrika og i Midtøsten. I USA er amerikanerne redde, men flyene fra hele verden går som normalt uten advarsler. Foreløpig. Påsken bør heller ikke tilbringes i Hongkong og sørlige deler av Kina hvor lungesykdommen SARS har skremt opp en hel verden. WHO har ikke funnet noen vaksine eller medisin ennå. Men fra Folkehelsa er meldingene trygge: Det er null tilfeller registrert i Norge. Det er mulig at man bør holde seg unna Sars gate i Oslo. Men det er vel det eneste som minner om noe farlig i Norge akkurat nå.

FOLKENS, det er utrolig trygt og godt å bo i Norge. Og snart er det vår.