Annie-malsk debut

Etter en sommer i en mørk og skitten kjeller i Finland, kommer Annie (25)ut i lyset med sin debutplate. Den har blitt så bra at hun tror det blir årets album. Les dagens plateanmeldelser (10.08.04)

BERGEN (Dagbladet): Annie har skrevet både tekst og melodi til de aller fleste låtene på debutplata si selv. Men hun har fått god hjelp av kompisene i Röyksopp til et par av låtene.

-  Det er ikke helt typisk Röyksopp. De ble faktisk sjokkert over at de lagde en låt helt uten synth, sier Annie og ler trillende.

Synger på mobilen

Annie, som egentlig heter Anne Lilia Berge Strand, slo gjennom med singelen «The greatest hit» for fire år siden. Siden den gang har hun startet plateselskapet Totally sammen med finnen Timothy «Teemo» Kaukolampi, og turnert Europa som DJ.

Debutplata ble en lang prosess som tok nesten tre år. Det var tida det tok for å få skiva perfekt. «Anniemal» er hovedsakelig et popalbum, men er tydelig inspirert av disko og elektronica.

-  Jeg har fokusert ganske mye på selve produksjonen. Jeg tror «Anniemal» blir et utfordrende popalbum, sier jenta med Madonna-stemmen.

Hun forklarer hvordan hun lager musikken:

-  Det begynner med at jeg kommer på en melodi. Jeg pleier å synge den inn på mobilen sånn at jeg ikke skal glemme den. Så begynner jeg å jobbe med teksten, før vi (Annie og Teemo, red.anm.) setter oss ned foran PC-en og begynner å programmere låten, forklarer Annie, og trekker opp en Go'morgen-yoghurt fra veska.

Henger ut

Annie har geleidet oss gjennom Bergens gater til yndlingsstedet sitt: Et gammelt nedslitt hus som rommer den lille platesjappa Nöstekollektivet.

-  Her henger jeg, og her kjøper jeg plater til jobben, sier hun, og viser fram noen av favorittene.

Jobben hun referer til er å snurre skiver på de hippeste klubbene i Europa. Annie er en ettertraktet DJ, spesielt i Finland og England. Det er også der hun først lanserer debutplata som kommer ut i Norge i midten av september. Hun forteller stolt at musikkvideoen hennes blir spilt på fem forskjellige stasjoner i England. Seinere skal plata promoteres i Frankrike og Tyskland.

Tar sangtimer

Det knyttes store forventninger til Annies debutplate i musikkmiljøet. Anmeldere og magasiner har spådd at dette kan bli årets album. Annie synes det er litt skremmende.

-  Herregud, klart det er skremmende plutselig å få så mye oppmerksomhet. Men jeg synes plata er såpass bra at jeg fortjener den tittelen, sier hun, og forsøker å virke så selvsikker hun kan.

Annie har ikke stått på en scene siden hun var 17 og spilte i indieband. Nå øver hun for harde livet.

-  Jeg var nettopp i London og øvde meg på tv-opptredener. Også har jeg tilbrakt mye av sommeren i et skittent og mørkt øvingslokale i Helsinki. Dessuten tar jeg sangtimer ved Griegakademiet. Det gjør at jeg blir mer avslappet og selvsikker, sier hun, og lener seg godt tilbake i den hvite plaststolen som er plassert på fortauet foran vinylsjappa på Nøstetorget.

Det har vært stor pågang fra folk som vil høre Annie live. Men hun må øve mer før hun tør å sette opp noen turnéliste.

Så kom en rotte ...

Til tross for det lange lyse håret og den lille kroppen, blir Annie ofte betegnet som en guttejente. Men når en diger rotte dukker opp like ved føttene våre, tar Annie seg til ansiktet og hviner høyt. Hun rømmer fra dyret mens hun roper på hjelp fra sin gode venn, elektronicaguru og platesjappeinnehaver Mikal Telle. Han bare ler, og sier han er vant til rotter.

Rotta stikker og Annie får igjen pusten. Hun forklarer at selv om hun har sitt eget plateselskap ønsket hun å fokusere mest mulig på musikken, og fikk derfor plateselskapet 679 Records, som eies av Warner Music, til å hjelpe seg.

Neste uke spiller hun på Koneisto-festivalen i Finland. Så blir det mer promotering, presse, øving og tv-show. Oppi alt dette er det vennene i Bergen hun savner mest. Men denne dagen er en god dag. Tropenatta skal tilbringes på Verftet.

-  Jeg tror jeg skal nattbade i natt, jeg, sier Annie og smiler lurt.

ANNIE-STILEN: - Jeg tenker lite på det med image. Du kan kalle imaget mitt for «Annie-stilen», sier plateaktuelle Anne Lilia Berge Strand alias Annie.