Annie Proulx

Proulx får til det mange unge forfattere må misunne henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«For mange år siden var Skipper gift og hadde to barn, men de to små sønnene hans hadde lekt i det åpne bagasjerommet på den nye bilen og lukket lokket over seg, mens foreldrene bar inn kolonialvarer. Kvegprisene var høye det året og de hadde betalt kontant for den store personbilen.» Denne direkte skildringen av Skippers tragedie er typisk for disse novellene, som også har et helt spesielt persongalleri. Som dem som frekventerer Buckles kafé, der kvinnfolkene har øyebryn som brekkjern, og mennene bustet rødt hår, knoker på størrelse med nypoteter og synlige tegn på innavl.

Ømt, rått og direkte

Annie Proulx (1935) er selv fra Wyoming og har flere prisbelønte romaner bak seg. Noe av det unike ved hennes forfatterskap er en evne til å skape noe så sjeldent som oppslukende naturskildringer. For like ømt, rått og direkte skildret som menneskeskjebnene er landskapet med de endeløse gresslettene, piskende snødrev, gjørme, hete og støv - et landskap der «virkeligheten aldri har vært til nytte». En virkelighet som består av fattigdom, fyll, utroskap, voldtekter, skitt og kyr. Her er halvt ihjelslåtte sønner av halvt ihjelslåtte fedre, rodeoryttere som i håp om berømmelse, kvinner og penger ender uten både kjeve og forstand, den tykke Ottaline som bor med mor og far på en forblåst gård og hvis eneste frier er en traktor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer