Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anonym utleverer kjendisvenner igjen

Hevder å ha skrevet sin siste bok.

KJENDISHARSELAS: Den mystiske forfatteren «Anonym» fortsetter sitt elleville kjendisharselas i boka «Mordet på Anonym». Blant de svært mange som blir parodiert er Aslak Sira Myhre, Anne Holt, Anne B. Ragde og Karl Ove Knausgård.
KJENDISHARSELAS: Den mystiske forfatteren «Anonym» fortsetter sitt elleville kjendisharselas i boka «Mordet på Anonym». Blant de svært mange som blir parodiert er Aslak Sira Myhre, Anne Holt, Anne B. Ragde og Karl Ove Knausgård. Vis mer

Les også:
Anne Holt står fram som «Anonym»
Utdrag fra boka

«Mordet på Anonym» er satirebok nummer fire fra den mystiske og ukjente forfatteren som kaller seg «Anonym». Det blir også den siste, skal vi tro ham selv.

- Først og fremst vil jeg oppsummere en lang karriere som anonym forfatter og sette et endelig punktum. Og vise hvor galt det kan gå hvis man er anonym lenge nok, sier forfatteren i et e-postintervju med Dagbladet.

Boka utspiller seg på en litteraturfestival på Danskebåten, med ham selv som hovedattraksjon. Festivalsjef Aslak Sira Myhre tror han har gjort et skup, men idet «Anonym» skal på scenen og avsløre hvem han er, kommer beskjeden om at han tilsynelatende er myrdet. Privatetterforsker Finn Abrahamsen er blant festivalgjestene, og tar saken på strak arm.

- For å skape en troverdig jakt på «Anonyms» morder, trengte jeg en tvers igjennom ærlig og redelig etterforsker med faglig tyngde og respekt i alle leirer, sier «Anonym» om valget av Abrahamsen.

Blant de svært mange andre personene som parodieres i boka er forfatterne Anne Holt, Jan Guillou, Anne B. Ragde, Karl Ove Knausgård, Dag Solstad og Hans Olav Lahlum, samt hans egen forlegger Erling Kagge, ekspolitiker Bjarne Håkon Hanssen, advokat Per Danielsen og NRK-journalisten Marta Norheim.

- Jeg kjenner noen av personene i boka veldig godt, og noen er jeg bare på hils med, sier «Anonym».

- Kunne skjedd
Når Dagbladet ringer til de involverte, lar ikke reaksjonene vente på seg.

- Jeg må kontakte Per Danielsen for å gå til injuriesøksmål mot «Anonym». Jeg er ikke venn med Bjarne Håkon Hanssen, og favorittlaget mitt er Brasil, ikke Argentina, sier en lattermild Aslak Sira Myhre.

I boka jakter advokat Per Danielsen febrilsk på nye klienter som vil gå til injuriesøksmål mot forfattere.

- Jeg trodde «Anonym» var en velinformert person, det konstaterer jeg skuffet at han ikke er. Min involvering i saker mot media kommer som resultat av henvendelser fra klienter, sier Danielsen.

Anne B. Ragde ler høyt når hun får høre om sin rolle som sjampanjesprutende forkjemper for Unni Lindells kandidatur som krimetterforsker på Danskebåten.

Anonym utleverer kjendisvenner igjen

- Dette kunne definitivt ha skjedd i virkeligheten. Men jeg spruter ikke sjampanje. Det er sløsing, sier Ragde, som gjetter på Aftenpostens bokanmelder Vidar Kvalshaug som «Anonym».

Finn Abrahamsen, tidligere leder for voldsavsnittet i Oslo-politiet, ser likheten mellom plottet i romanen og det virkelige liv.

- Jeg har vært med på en liknende drapsetterforskning på danskebåten, det såkalte «Stenadrapet». Abrahamsen tar gjerne på seg oppdraget med å finne «Anonym» hvis noen hyrer ham som privatetterforsker.

- Jeg skal jobbe videre med saken, og gir meg ikke med det første, sier Abrahamsen lattermildt.

Vært uhyggelig nær
«Anonym» har tidligere sagt at dersom noen spør ham rett ut om han er «Anonym», vil han ikke nekte. Han har nå flere bekjente som vet sannheten. Men ingen journalister har så langt gjettet riktig.

- Jeg må innrømme at noen har vært uhyggelig nær. Det som overrasker meg er at ingen av dem som etter hvert kjenner identiteten min ikke har sladret. Han hevder han ikke har noe å tape på å bli avslørt. Likevel kommer han ikke til å stå fram.

- Det blir for patetisk hvis jeg nå skulle rekke opp hånda og rope: «Det var jeg som skrev «Kongepudler!»» Det er vel ingen som husker «Kongepudler» lenger!

- I boka beskriver du deg selv som slank og veltrent. Hvor nært opptil virkeligheten er dette?

- Noen vil kanskje si at det er ren ønsketenkning. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling