Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anonymt brev skaper trøbbel

JERUSALEM (Dagbladet): Et anonymt brev adressert til EuroSong-favoritten Doris Dragovic' fra Kroatia kan skade Stig van Eijks GP-sjanser. Stig benekter at han står bak brevet, men Balkan-landene er allerede negativt instilt til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er forferdelig trist og lei meg over at Norge og Kroatia har havnet i en slik krangel. Da jeg fikk brevet, som jeg var overbevist om kom fra Stig, ble jeg veldig skuffet.

Krangelen startet mandag, da Norges delegasjon la inn en offisiell protest til EBU (Den europeiske kringkastingsunionen) hvor de beskyldte Kroatia for å bryte EuroSong-reglene.

Trist

Kroatia har nemlig samplet (kopiert inn) en mannsstemme i sitt EuroSong-bidrag «Maria Magdalene». EBU-reglene sier at bare musikk kan være innspilt på forhånd, og at ikke flere en seks mennesker kan være på scenen under framføringa. Kroatia nekter for at de har jukset, og har foreløpig fått medhold av EBU. På sitt neste møte i juli vil EBU imidlertid ta opp problemstillingen, og i verste fall kan Kroatia bli nektet å delta i EuroSong neste år.

- Vi trodde og håpet at saken var ute av verden, helt til jeg mottok dette brevet onsdag. Jeg var overbevist om at det var Stig som sto bak, og ble veldig trist, forteller Dragovic'.

Dagbladet har fått tak i brevet:

«Mange av oss er begeistret for årets kroatiske bidrag, men man kan ikke gjøre unntak fra reglene, for det er ikke rettferdig overfor de andre deltakerne. Jeg er selv komponist og vet utmerket godt at det ikke er noe problem å fjerne vokalstemmen og erstatte den med for eksempel fioliner».

Brevet er skrevet på engelsk.

Skader Stig

Det er først når Dagbladet snakker med artistene at misforståelsen kommer for en dag.

- Jeg har aldri skrevet noe brev, sier Stig.

Han gjentar forsikringen overfor Doris Dragic. Begge to understreker at de ikke har noe imot hverandre, selv om de har forskjellig syn på hvordan EBUs EuroSong-reglement skal tolkes.

Men skaden kan allerede være skjedd. Helt siden Norge leverte inn protesten mot Kroatia, har stemningen på Balkan ikke akkurat gått i Norges favør.

Og i to dager har den kroatiske delegasjonen trodd at Stig van Eijk sto bak et simpelt anonymt brev. Dermed kan Stig tape viktige poeng fra Balkan under telefonavstemningen under EuroSong-finalen i morgen.

- Det er surt hvis det skjer. Norges delegasjon påpeker bare at EBU-reglene må følges. Jeg håper ikke det går ut over Stig, sier Peter Brandt.

UENIGE: Kroatias Doris Dragovic og Norges Stig van Eijk forsikrer at de ikke har noe personlig imot hverandre.