Anoreksia-kostyme til Halloween vekker avsky

«Anna Rexia» er et kostyme man kan skaffe seg til Halloween.

ANNA REXIA: Dette kostymet får skarpe reaksjoner fra mange hold. Foto: Stores.yahoo.net
ANNA REXIA: Dette kostymet får skarpe reaksjoner fra mange hold. Foto: Stores.yahoo.netVis mer

(Dagbladet): Halloween-kostymet «Anna Rexia» vekker avsky blant mange. Utkledninga, som er et skjelett påmalt en åletrang drakt med påpasselig plass til puppestell, hevdes å harselere med unge kvinners spiseproblemer.

For å være sikker på at budskapet i kostymet ikke skal misforstås, følger det også med et påklistret målebånd rundt midjen på antrekket - man kan jo finne på å rase opp i vekt mens festen pågår. 

 «Anna Rexia» koster rundt 40 dollar, og selges i relativt stor skala i USA i forkant av Halloween. 

- Skal anoreksi være morsomt? Kostymet dukket først opp i USA i 2011, og fikk umiddelbart kritikk. Nå er det tilbake i butikken, og på ny reagerer amerikanerne.

Bloggeren Jessi Davin (26), som selv har alvorlige spiseforstyrrelser, er blant dem som har bedt produsentene stanse distribusjonen av kostymet. Hennes blogginnlegg, som viser «det sanne ansiktet til anoreksi», går viralt som et modig opprør mot «Anna Rexia»-drakten. 

- Skal anoreksi være morsomt? Beklager, jeg er en overlevende og syns ikke det er noe som helst morsomt med dette kostymet, skriver hun.

Davin ble diagnostisert med sykdommen som 19-åring, og gikk gjennom behandling i fire år. «Anna Rexia»-kostymet selges med slagordet «Du kan aldri være for rik eller for tynn».

- Har du lyst til å kle deg ut som en anorektisk person? Alt som kreves er: Fire års sykehusinnleggelse, [...] emosjonelle plager i årevis og oppleve at nesten hvert vitale organ i kroppen svikter, skriver hun videre.

Handler om smak Produsenten av «Anna Rexia» har lenge blitt kritisert for kostymet, men svarer at «Anna Rexia» er et spørsmål om smak og humor.

«Vi forstår at noen ikke syns denne mørke humoren morsom, eller at de er for sensitive til å ta opp temaet som adresseres. Vi ønsker ikke å trampe på noens følelser og vil aldri ønsket å skade noen», bedyrer produsenten Dreamgirl.

«Selv om noen ikke liker akkurat dette kostymet, så er det et spørsmål om smak» avslutter selskapet.

Jessi Davin er likevel ikke imponert over tilsvaret. Hun avslutter sitt blogginnlegg med å oppfordre folk til å tenke seg godt om før vi bruker Halloween til å være utkledd som «Anna Rexia».

- Har du lyst til å kle deg ut som  «Anna Rexia»? Bare gå som vampyr eller zombie, for 1/3 av oss er allerede døde.