DET KUTTES: Eierselskapet til Dagens Næringsliv, NHST, skal bli lønnsomt. Det har fått konsekvenser for Morgenbladet, og ansatte i DN er bekymret. Foto: NTB Scanpix
DET KUTTES: Eierselskapet til Dagens Næringsliv, NHST, skal bli lønnsomt. Det har fått konsekvenser for Morgenbladet, og ansatte i DN er bekymret. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ansatte frykter for framtida

Ledelsen i Dagens Næringsliv har innkalt til allmøte.

Publisert

- Vi skal være lønnsomme. Det er første mål, sier konsernsjef i NHST Media Group, Hege Yli Melhus Ask, til Dagbladet.

NHST, som eier avisene Dagens Næringsliv og Morgenbladet, taper penger. Hovedsaklig på grunn av annonsemarkedet. Konsernet er nå inne i omfattende kuttrunder, noe som tilsynelatende vil ramme ansatte i de to avisene hardt.

- Det pågår en rekke initiativer i de ulike selskapene til NHST. Forbedringen skjer for å sikre at selskapene har en bærekraftig utvikling og er lønnsomme, sier Ask.

KONSERNSJEF: Hege Yli Melhus Ask i NHST Media Group. Foto: NHST
KONSERNSJEF: Hege Yli Melhus Ask i NHST Media Group. Foto: NHST Vis mer

I Morgenbladet er konsekvensene allerede klare. Det må kuttes åtte millioner kroner og sjefredaktør Anna B. Jenssen har fortalt Dagbladet at ansatte har fått tilbud om sluttpakke. Seks av åtte millioner kroner skal kuttes fra personalbudsjettet.

Dårlig stemning i DN

Dagens Næringsliv er på ingen måte fredet. Torsdag er det innkalt til allmøte, ifølge opplysninger Dagbladet sitter på. Den eneste beskjeden som skal være gitt, er at temaet for samlingen er «økonomisk utvikling». Stemningen i DN skal være anspent og ansatte frykter at det skal kuttes i bemanningen, på lik linje med Morgenbladet.

Ask ønsker ikke å kommentere hva som skjer i DN framover, men henviser til sjefredaktør Amund Djuve, som overfor Dagbladet ikke ønsker å utdype temaet for allmøtet. Ask i NHST kan ikke utelukke at DN vil rammes.

- Dette gjelder alle selskapene i hele konsernet. Jeg ønsker ikke å kommentere enkelttiltak. Det får vi komme tilbake til i neste kvartalsrapport, sier konsernsjefen.

Klubbleder i DN, Ingrid Bjørklund, hadde onsdag ettermiddag ikke anledning til å kommentere saken.

SJEFREDAKTØR: Amund Djuve i Dagens Næringsliv. Foto: NTB Scanpix
SJEFREDAKTØR: Amund Djuve i Dagens Næringsliv. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Har identifisert grep

Omfanget av en eventuell omstilling i Dagens Næringsliv er ikke kjent, men frykten blant DNs ansatte er ikke ubegrunnet. Målet til NHST framover, ifølge en fersk kvartalsrapport, er å sikre økte digitale brukerinntekter og bedre lønnsomhet i framtida.

Sist gang DN var gjennom en stor nedbemanning, var i 2016. Da ble det varslet om at 15 journaliststillinger skulle bort og at 45 millioner kroner skulle spares inn.

I andre kvartalsrapport for 2019 sier konsernsjef Ask følgende om bemanningen i NHST-selskapene og konsernledelsens nye kjepphest:

- Vi har fortsatt betydelige gevinster å hente ut på å bli mer digitale i måten vi jobber på. Selv om brukerne våre i stadig større grad bruker produktene våre utelukkende på nett, har vi en organisering i flere av virksomhetene som ikke i stor nok grad reflekterer dette. Her har vi identifisert grep som vil bidra til å redusere de strukturelle kostnadene, og dermed legge grunnlag for bedret lønnsomhet i årene som kommer, uttaler Ask.

Inntektene faller

Rapporten fastslår at brukerinntektene til Morgenbladet og Dagens Næringsliv har falt med seks prosent siden samme tid i fjor. Annonseinntektene totalt har falt 16 prosent. Løssalgsinntektene for Morgenbladet og DN falt 20 prosent i andre kvartal av 2019.

Samtidig er Dagens Næringslivs journalister Norges best betalte. Snittlønna for DNs reportere er 762 885 kroner, ifølge offisielle tall fra Norsk journalistlag.

De to siste åra har ikke DN rapportert avisas opplagstall til den offisielle statistikken fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL). DN rapporterte selv et totalopplag på 74 629 i 2016.

Dagens Næringslivs egen statistikk hevder at nettutgaven besøkes av 182 000 hver dag og papiravisa leses av 151 000 daglig. Morgenbladet leses av 74 000 og nettutgaven når 17 000 daglig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer