Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ansatte i sjokk: - Vet ikke hvorfor sjefen vår har fått sparken

Åshild Mathisen, redaktør i Vårt Land, har fått beskjed om at hun blir oppsagt.

KONFLIKT: Åshild Mathisen, sjefredaktør og administrerende direktør i Vårt Land, informerte i forrige uke om at konsernsjef Per Magne Tveiten i Mentor Medier ikke har tillit til henne. Foto: Tor G. Stenersen / Aftenposten / NTB Scanpix
KONFLIKT: Åshild Mathisen, sjefredaktør og administrerende direktør i Vårt Land, informerte i forrige uke om at konsernsjef Per Magne Tveiten i Mentor Medier ikke har tillit til henne. Foto: Tor G. Stenersen / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en pressemelding skriver styret i Mentor Medier at sjefredaktør og administrerende direktør Åshild Mathisen fratrer sin stilling med umiddelbar virkning.

På et allmøte i Vårt Land 15. mars informerte Åshild Mathisen om at hun ikke lenger hadde tillit fra konsernsjef Per Magne Tveiten i eierselskapet Mentor Medier.

Siden da har konflikten tilspisset seg.

Mathisen bekrefter fredag overfor Dagens Næringsliv at styret i Vårt Land vil gi henne fyken som redaktør.

- Jeg er helt knust. På vegne av leserne som ønsket dette prosjektet, og ikke minst de ansatte - som har jobbet knallhardt med å få til fornyelsen. Og jeg er stolt, for det klarte vi på så kort tid! Vi satte Vårt Land på kartet og tok en helt ny posisjon i offentligheten. Det var nå vi skulle begynne å høste av alt arbeidet, og vi hadde så mange spennende planer på trappene. Dette er så ødeleggende for Vårt Land, skriver Mathisen i en e-post til DN.

Informerte redaksjonen

Hun skriver videre at hun ikke forstår hvorfor dette skjer, og at hun aldri har fått noen korrigerende signaler fra sin styreleder, heller ikke på direkte spørsmål.

De ansatte i Vårt Land ble informert på et allmøte fredag klokka 11.00, skriver Vårt Land.

– Jeg er helt knust. Dere er en fantastisk gjeng, sa Mathisen til redaksjonen.

De ansatte reagerer

Ane Bamble Tjellaug, klubbleder i Vårt Land, sier til Dagbladet at dette er en sjokkartet opplevelse for de ansatte i Vårt Land.

- Det har kommet mange reaksjoner fra redaksjonen. Det har vært en uke med mye uro, og vi er lei oss for at det endte sånn, sier hun.

Tjellaug forteller at klubben har vært i møte med konsernsjef Per Magne Tveiten i dag, og at han også holdt et allmøte for avisa. Her forklarte han at Åshild Mathisen fratrer sin stilling med umiddelbar virkning, men Tjellaug sier at de ikke har fått svar på hvorfor Mathisen blir sparket.

- Vi lurer på hvorfor sjefen vår har fått sparken, og hva som skjer nå. Det har vi foreløpig ikke fått noen ordentlig forklaring på, utover det som allerede er kjent i mediene, sier Tjellaug til Dagbladet.

Konsernsjef: - Vært en markant avisleder

Konsernsjef i Mentor Medier og styreleder i Vårt Land, Per Magne Tveiten har ikke svart på Dagbladets henvendelser. Det har heller ikke styreleder i Mentor Medier Tomas Brunegård.

I en pressemelding fra styret i Mentor Medier står det imidlertid at styret i Vårt Land har besluttet å avslutte arbeidsforholdet med redaktør i Vårt Land, Åshild Mathisen.

«Hun fratrer sin stilling med umiddelbar virkning. Avslutningen av arbeidsforholdet skyldes ulike syn på samarbeidsrelasjoner og styringsprinsipper», skriver de.

- Åshild Mathisen har i sine to år som redaktør bidratt sterkt til en omstilling av Vårt Land. Hun har vært en markant avisleder som har tydeliggjort avisens profil. Jeg vil understreke at den situasjonen som har oppstått ikke handler om den redaksjonelle profilen i Vårt Land, sier styreleder i Vårt Land og konsernsjef i Mentor Medier, Per Magne Tveiten.

Alf Gjøsund vil bli konstituert redaktør, og styret skriver at de starter prosessen med å finne en ny redaktør så snart som mulig.

Langvarig konflikt

På et allmøte 15. mars informerte sjefredaktør og administrerende direktør i Vårt Land, Åshild Mathisen, om at hun ikke lenger hadde tillit fra konsernsjef Per Magne Tveiten i eierselskapet Mentor Medier.

Bak mistilliten ligger det ifølge Dagens Næringsliv en langvarig konflikt, som ikke bare involverer Åshild Mathisen og Per Magne Tveiten, men også Vårt Lands leder og de andre delene av mediekonsernet Mentor Medier.

I desember i fjor sendte sju direktører og publishere i Mentor Medier et bekymringsbrev til styret i Mentor Medier. Redaktøren i Vårt Land beskrives der som vanskelig å samarbeide med.

I oktober i fjor mottok også styreleder Tomas Brunegård og resten av styret et formelt varsel mot Tveiten. I varselet var det påstander om trakassering av Vårt Land-redaktør Mathisen. I november i fjor fattet styret et enstemmig vedtak om at det ikke forelå lovstridig trakassering.

Støtter redaktøren

Torsdag var det styremøte i eierselskapet Mentor Medier, hvor samarbeidsproblemene i konsernet ble diskutert. ​

Før styremøtet i Mentor Medier torsdag hadde i underkant av 350 personer signert et opprop til støtte for Mathisen, blant navnene på lista var flere ledere fra Kirken og andre kristne miljøer, akademikere og profilerte kunstnere.

Førsteamanuensis Birgitte Lerheim ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, som sitter i representantskapet for Vårt Land, startet støtteoppropet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!