Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ansatte seg selv - på livstid

Oddvar Stenstrøm sørget for å gi seg selv god lønn.

TV-MILLIONÆR:  Programleder og nyhetsanker i TV 2, Oddvar Stenstrøm, var med på å etablere kanalen på begynnelsen av 90-tallet. Han finkjemmet markedet, og kjøpte så mange aksjer han kunne. - Jeg har tjent mange millioner kroner på det, sier Stenstrøm. 
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
TV-MILLIONÆR: Programleder og nyhetsanker i TV 2, Oddvar Stenstrøm, var med på å etablere kanalen på begynnelsen av 90-tallet. Han finkjemmet markedet, og kjøpte så mange aksjer han kunne. - Jeg har tjent mange millioner kroner på det, sier Stenstrøm. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer

- Det har vært et eventyr. Det er en sjanse du får en gang i livet, sier Oddvar Stenstrøm (66) og lener seg tilbake.

I GODE OG ONDE DAGER:  Her er Stenstrøm sammen med kona Inger på en Anne-Kat. Hærland-premiere for noen år siden. Inger er rammet av sykdommen MS, som ikke er mulig å helbrede.

Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
I GODE OG ONDE DAGER: Her er Stenstrøm sammen med kona Inger på en Anne-Kat. Hærland-premiere for noen år siden. Inger er rammet av sykdommen MS, som ikke er mulig å helbrede. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Den kjente «Holmgang»-programlederen snakker om tilblivelsen av TV 2, som i helga fyller 20 år. Stenstrøm var med på å stifte kanalen i 1991 sammen med Bjørn Atle Holter-Hovind og John Ranelagh på et lite kontor i Oslo sentrum. Han ble hentet inn fra nyhetsredaktørjobben i Aftenposten, og var med på å sikre den reklamefinansierte kanalen konsesjon.

Da året var over og kanalen kom på lufta i 1992, skulle han egentlig tilbake til avisa. Slik gikk det ikke.

DEN GANG DA:  Oddvar Stenstrøm har vært i TV 2 siden oppstarten. Foto: TV 2
DEN GANG DA: Oddvar Stenstrøm har vært i TV 2 siden oppstarten. Foto: TV 2 Vis mer

- I utgangspunktet skulle hverken jeg eller Bjørn Atle fortsette, men vi hadde hatt det veldig bra. Bjørn Atle sa at vi lager en jobb til deg. Ettersom jeg hadde vært NRK-korrespondent i Washington, ble det det. Jeg satte meg ned og skrev min egen kontrakt - jeg ansatte meg selv på livstid i Washington, sier Stenstrøm til Dagbladet.

HUSKER DU?  Arve Juritzen var programleder i TV 2 hjelper deg, og har ser det ut til at han har testet VHS-kassetter. Foto: TV 2
HUSKER DU? Arve Juritzen var programleder i TV 2 hjelper deg, og har ser det ut til at han har testet VHS-kassetter. Foto: TV 2 Vis mer

- Du skrev din egen kontrakt, grenser ikke det til korrupsjon?

VÆRDAMENE:  For å skille seg ut måtte TV 2 tenkte nytt når de lanserte kanalen, og valgte å bruke vakre, unge kvinner som værepresentatører. Foto: TV 2
VÆRDAMENE: For å skille seg ut måtte TV 2 tenkte nytt når de lanserte kanalen, og valgte å bruke vakre, unge kvinner som værepresentatører. Foto: TV 2 Vis mer

- Det var ingen andre til å gjøre det, og Bjørn Atle godkjente den etterpå. Det var nærmest en blåkopi av NRK-kontrakten, men med høyere lønn selvfølgelig, sier Stenstrøm og smiler.

Konas sykdom Det gjør han derimot ikke når han snakker om kona Ingers sykdom. For seks år siden fikk hun diagnosen Multippel sklerose (MS), en uhelbredelig sykdom som rammer nervesystemet.
 
- Det er alltid forjævlig når noen som står deg nær får en slik sykdom. Det var virkelig dramatisk når det skjedde - hun løp i skogen og datt flere ganger, og ingen skjønte hva som skjedde. Ettersom sykdommen er irreversibel, må vi bare håpe at den ikke utvikler seg, sier Stenstrøm.

UNGE:  Her er Vår Staude, Hedda Kise og Øyvind Munn. Det var Stenstrøm som oppdaget Staude da hun jobbet for NRK radio. Han mente hun var for pen til å gjemmes på radio, og ble hentet over til TV 2. Foto: TV 2
UNGE: Her er Vår Staude, Hedda Kise og Øyvind Munn. Det var Stenstrøm som oppdaget Staude da hun jobbet for NRK radio. Han mente hun var for pen til å gjemmes på radio, og ble hentet over til TV 2. Foto: TV 2 Vis mer

Han forteller at samlivet har forandret seg, og mener de er blitt flinkere til å gripe øyeblikket. Likevel er det fortsatt vanskelig å takle sykdommen.

TV-TID:   Per Ståle Lønning og Nils Gunnar Lie tidlig i TV 2 dager. Foto: TV 2
TV-TID: Per Ståle Lønning og Nils Gunnar Lie tidlig i TV 2 dager. Foto: TV 2 Vis mer

- Jeg er mest overrasket over hvor fint hun tar det. Jeg har tidvis taklet det lagt dårligere enn henne. Hun er høyst oppegående og vi drar på turer, men vi må tilpasse oss situasjonen. Før tok vi på oss joggeskogene og løp om kapp, nå er det bare jeg som gjør det, sier han.

- Lei seg Det er ikke første gang det har stormet rundt familien. Som kjent tv-fjes er tilbakemeldingene mange, og da han ledet «Holmgang» møtte han krass kritikk. Han ble blant annet beskyldt for å være populistisk og rasistisk, noe Abid Q. Raja og Frank Aarebrot sto i spissen for å mene.

- Jeg har lært meg å takle kritikken, men det er annerledes for familien. Kona ble lei seg og ungene syns ikke det var noe hyggelig. Mange barn liker ikke at foreldrene skiller seg ut. Den ene sønnen min nekta å la seg avbilde og gå på butikken sammen med meg, sier Stenstrøm.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media