Ansattes ytringsfrihet under press?

Sosiale medier utfordrer grensene for arbeidstakeres ytringsfrihet.

LITT FOR ÆRLIG: Et eksempel er svensken som brått fikk avsluttet sitt vikaropphold, etter å ha ytret seg om arbeidsdagen gjennom Facebook-oppdateringen «En dag kvar av veckan på detta dårhus», skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
LITT FOR ÆRLIG: Et eksempel er svensken som brått fikk avsluttet sitt vikaropphold, etter å ha ytret seg om arbeidsdagen gjennom Facebook-oppdateringen «En dag kvar av veckan på detta dårhus», skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Arbeidstakere har utvilsomt ytringsfrihet på linje med andre samfunnsborgere. Like utvilsomt er det imidlertid at internett og sosiale medier nærmest har fjernet terskelen for å ytre seg i det offentlige rom. Gjennom søkemotorene gis kunder, pasienter og elever enorm overskuddsinformasjon om kundekonsulentens, fastlegens og lærerens private ytringer på nett. Dette utfordrer grensene for arbeidstakers ytringsfrihet.

I en Aftenposten-kronikk nylig spurte Thorbjørn Røe Isaksen om det er i orden at lærere ikke tror på sitt pensum. Han viste til en nyansatt naturfaglærer som hadde opplevd kritiske spørsmål fra sin arbeidsgiver, etter at det ble kjent at læreren på sin private blogg hadde argumentert mot makroevolusjon og for eksistensen av en intelligent skaper (intelligent design). Læreren trodde selv ikke han ville ha fått jobben, om rektor hadde googlet ham før intervjuet.

I kjølvannet av 22. juli reagerte en far på at en kvinnelig lærer ved en Oslo-skole hadde uttalt seg på nettet, på en måte som faren oppfattet som rasistisk. Det ble også brukt mot læreren at hun tidligere hadde deltatt i nettdebatt med Anders Behring Breivik. Læreren viste til at hun var kritisk til islam, men ikke fiendtlig innstilt til muslimer, og la til at hun «står fullt inne for skolens verdigrunnlag».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer