Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Asylsøkere

Anstendig arbeid for alle – også ureturnerbare

Myndighetene må ta inn over seg at FNs bærekraftsmål om anstendig arbeid for alle også bør gjelde i Norge.

DET ER ALVOR: Gunnar Stålsett må i fengsel for å ha gitt arbeid til eritreiske Lula Tekle (bildet). - Vi heier på Stålsett og Arne Viste som tar på alvor at også ureturnerbare asylsøkere vil ha det best med en jobb og inntekt, skriver innsenderen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DET ER ALVOR: Gunnar Stålsett må i fengsel for å ha gitt arbeid til eritreiske Lula Tekle (bildet). - Vi heier på Stålsett og Arne Viste som tar på alvor at også ureturnerbare asylsøkere vil ha det best med en jobb og inntekt, skriver innsenderen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Meninger

Tidligere biskop Gunnar Stålsett trues med fengsel, og gründer Arne Viste har allerede blitt dømt for å gi ureturnerbare asylsøkere mulighet til jobb.

Er det ikke heller på tide at norske myndigheter tar FNs bærekraftsmål på alvor for å sikre at alle får mulighet til anstendig arbeid?

Da statsminister Erna Solberg ledet en stor norsk delegasjon til FNs generalforsamling i høst, var FNs bærekraftsmål ett av tre hovedtemaer på hennes agenda. Statsministeren er også sammen med Ghanas president leder for FNs pådrivergruppe for bærekraftsmålene. Gruppen jobber for å fremme bærekraftsmålene globalt.

Bærekraftsmål nummer åtte sier at man skal fremme anstendig arbeid for alle. I vårt bistandsarbeid har vi i over 40 år sett at muligheten for en ordentlig jobb og egentjente penger gir stolthet og muligheter for å stå på egne ben.

Jobb er også viktig for å unngå sykdom og sosial stigmatisering, og for å sikre at mennesker kan tre ut av fattigdom. Når vi jobber i noen av verdens fattigste land blir vi applaudert av norske myndigheter som ser viktigheten av at alle mennesker får mulighet til å bli del i arbeidslivet.

Derfor framstår det som et stort paradoks at norske myndigheter ønsker å holde noen av de aller fattigste og marginaliserte i Norge utenfor arbeidslivet. Som ureturnerbar asylsøker mister man omtrent alle rettigheter i landet vårt, samtidig som det ikke er mulighet for den enkelte til å dra tilbake dit man kom fra.

JOBBET ULOVLIG: Lula Tekne har jobbet for Gunnar Stålsett i 15 år. Nå risikerer han fengsel for ansettelsesforholdet. Tekne sliter med å forstå hvorfor. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Vi heier derfor på Gunnar Stålsett og Arne Viste som tar på alvor at også ureturnerbare asylsøkere vil ha det best med en jobb og inntekt.

Derfor vil vi også oppfordre norske myndigheter til å ta inn over seg at FNs bærekraftsmål om anstendig arbeid for alle også bør gjelde i Norge. Det er ingen grunn til at vi skal fortsette å ha en aktiv politikk som gjør livet enda vanskeligere for de mest marginaliserte blant oss.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media