DEBATT

Ansvar for egen luring

For noen uker siden fikk jeg endelig anledning til å sperre elevenes internettilgang. 

NETTNEKT: For noen uker siden fikk jeg endelig muligheten til å sperre elevenes internettilgang. Inntil da kunne de ved å henvise til at de tok notater, surfe rundt på sosiale medier og annet uten at jeg i praksis hadde muligheten til å stoppe det. Nå har de fått et større hinder for distraksjon, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix 
NETTNEKT: For noen uker siden fikk jeg endelig muligheten til å sperre elevenes internettilgang. Inntil da kunne de ved å henvise til at de tok notater, surfe rundt på sosiale medier og annet uten at jeg i praksis hadde muligheten til å stoppe det. Nå har de fått et større hinder for distraksjon, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Bør elever ses på som profesjonelle konsertpianister som etter ti tusen timer med intens øving har lyktes i å bli feterte stjerner og framfører sitt mesterverk til stor applaus foran et kresent publikum, eller er de som fleste av oss – stort sett ganske alminnelige mennesker?

Ansvar for egen læring var i mange år mantraet som styrte skolen. Og en så på elevene som rasjonelle aktører på evig jakt etter intenst skolearbeid og best mulig resultater. Elevene skulle ikke i noe fag vurderes etter den daglige innsatsen, og om de i det hele tatt møtte opp på skolen var mindre viktig. De skulle vurderes etter hvordan de gjorde det på tentamen.

Legg så til at en i løpet av relativt kort tid pøste en kvart million datamaskiner inn i skolen uten å gi noen opplæring av oss lærere når det gjaldt hvordan datamaskinene best skulle brukes i undervisninga, og heller ingen plan for bruken, gjorde databruken obligatorisk i alle fag, og du har oppskriften på merkbart dårligere resultater. Hvilket vi også fikk.

Innlegget om elever som profesjonelle konsertpianister sto i Aftenpostens aftennummer i 2011 (8. september) og er skrevet av en ansatt i Utdanningsdirektoratet. Det forteller mye om hvordan en tenker i direktoratet. Etter hvert ble Utdanningsdirektoratet også en stat i staten – og en slags gjøkunge som forsøkte å dytte alle andre ut av redet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer