SEX OG OVERGREP: Vi finner oss rett og slett ikke i å bli dratt inn i forklaringsmodellen for Våga-saken eller andre overgrepssaker, skriver Juntafil-forfatterne.
SEX OG OVERGREP: Vi finner oss rett og slett ikke i å bli dratt inn i forklaringsmodellen for Våga-saken eller andre overgrepssaker, skriver Juntafil-forfatterne.Vis mer

Ansvar for egen penis

Selv om annenhver solgte bok her i landet handler om vold og drap, har jeg aldri hørt noen anklage Unni Lindell eller Jo Nesbø for å ha skyld i voldsstatistikken.

Forleden dag skrev Dagbladets litteraturkritiker Cathrine Krøger en kommentar hvor hun synes ungdomsbøker med sex som tema kan virke forvirrende. Både for de unge - men også for voksne i møte med ungdom. En av disse «forvirrede» voksne er ifølge Krøger rektoren som nylig ble dømt for overgrep på en 14 år gammel jente. En annen sak med en seksuelt forvirra fyr er rettssaken i Våga. Ungdomsbøker med sex som tema kan være med på å forklare overgrep, mener tydeligvis Krøger. En av bøkene hun nevner er «Juntafil: Sånn ca. alt om sex & kjærlighet». Ei bok jeg var med på å skrive.

Selv om annenhver solgte bok her i landet handler om vold og drap, har jeg aldri hørt noen anklage Unni Lindell eller Jo Nesbø for å ha skyld i voldsstatistikken! Det som opprører meg aller mest er at Krøger ikke vet hva hun skriver om. Hun påstår at Juntafilboka er for tolvåringer. Hvor har hun dette fra? Og at boka handler om analsex og intimfrisering. Ja, vi har skrevet om dette også. Men har hun lest hele boka? Eller bare festet seg ved det som hun selv anser som moralsk forkastelig? Boka er ikke myntet på tolvåringer. Og det er ikke radioprogrammet som boka bygger på heller.

Følg oss på Twitter

Verken programmet eller boka handler utelukkende om analsex og intimbarbering. Det hadde jo blitt både ensformig og kjedelig. Ettersom programmet har gått hver uke i 15 år. Det handler om masse mer! Om grensesetting, hvordan man skal si ifra - og høre etter -, kommunale helsetilbud, taushetsplikt, diskriminering av seksuell legning, hvor man skal henvende seg dersom man blir gravid eller vil ha abort, intervju med unge foreldre og intervju med noen som har tatt abort. Vi har også intervju med en fyr som mangler både armer og bein, om hans forhold til sex, kropp, følelser. Videre skriver vi om flørting, kyssing, forelskelse og prevensjon. Og analsex. Men enda mer om normalsex! Første gang, men også om andre og tjuende gang. For mange opplever at sex er vondt. Og hva gjør man da? Vi prøver, både på radio og i bokform å formidle at kropp og følelser og sex er fint. Og flaut. Og gøy. Og av og til vondt. Vi har jo et helt kapittel om kjærlighetssorg!

Gunhild Dahlberg.
Gunhild Dahlberg. Vis mer

Så vi finner oss rett og slett ikke i å bli dratt inn i Krøgers forklaringsmodell til Våga-saken eller noen andre overgrepssaker. Juntafil er kanskje et av de få stedene som formidler tema som kropp og følelser i dagens media, som også har med en dose moral. Vi vil at ungdom skal finne egne grenser. Men det hjelper jo ikke å sette grenser når de møter voksne som ikke vil høre etter. Eller ta ansvar! Ikke legg skylda på oss som driver med formidling. Og for Guds skyld, ikke legg skylda på dem som er under seksuell lavalder. Og det er forskjell på å ville lese om analsex, og det å ville ha det. Det er de som er voksne som må ta ansvar i en overgrepssak. Voksne må ta ansvar for egen penis!

Peder Kjøs.
Peder Kjøs. Vis mer