Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ansvar for omsorg

Ingress

Meninger

Førsteamanuensis Wenche Almedal avla i desember doktorgraden på NTNU. Avhandlingen var basert på en undersøkelse hun hadde foretatt blant 616 pleiere ved 16 norske sykehjem. Undersøkelsen gir et bilde av uønsket atferd og unnlatelsessynder blant de ansatte. Pleierne har svart på både hva de selv har gjort og hva de har observert at kollegaer har gjort.

Over halvparten kan fortelle at de har utsatt pleieoppgaver lenger enn nødvendig. Nesten halvparten oppgir at de har ignorert en beboer. Hver femte deltaker i undersøkelsen har holdt en beboer hardt. Like mange har unnlatt å skifte en bleie selv om det var nødvendig. Når deltakerne svarer på hva de har observert at kollegaer har gjort er svarprosentene høyere, men det er ikke underlig: Man har mange kollegaer og selv er man bare en.

Undersøkelsen viser at pleie og omsorg på norske sykehjem kan bli bedre. Tallene er likevel ikke dramatiske: Alle har dårlige dager på jobben, de fleste av oss har ved anledninger gjort mindre enn vi burde, både privat og på jobb. Likevel gir undersøkelsen et viktig budskap: Den vanligste svikten er når beboere blir ignorert eller oversett. Eldre mennesker på sykehjem kan ha mistet mange av sine evner. De er sårbare. Det er grunn til å tro at opplevelsen av egen verdighet er en avgjørende faktor for hvorvidt livets siste etapper blir meningsfylte.

Undersøkelsen gir også viktig kunnskap til våre politikere, rett før eldrebølgen vil treffe oss med full tyngde. Politikerne vet hvor mange som vil trenge plass de neste åra. De vet hvor mange ansatte pleiehjemmene da vil trenge. De bør vite hvor viktig god utdannelse og riktige holdninger blant ansatte er for å skape gode bosituasjoner for de eldre. Dermed er det opp til politikerne nå å ta de rette beslutningene for å sikre Norges eldre en verdig alderdom. Der et spørsmål om ressurser. For lite arbeidskraft vil skape krenkende livssituasjoner. For dårlig utdannelse øker risikoen for overgrep.

Almedals doktordisputas bidrar til vår samlede kunnskap om utfordringene. Kunnskap som sikrer at ingen politiker kan unnskylde seg med at de ikke forsto omfanget, eller ikke visste hvor problemene lå. Det er politikernes gjennomføringskraft som avgjør om situasjonen i framtida skal bli bedre, ikke verre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media