Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ansvar for terror

Har muslimer et spesielt ansvar for å stanse terror?

ETTER TERROREN: Mohammed Mahmoud, imam ved moskeen i Finsbury Park snakker med pressen. Foto: AFP / NTB / Scanpix
ETTER TERROREN: Mohammed Mahmoud, imam ved moskeen i Finsbury Park snakker med pressen. Foto: AFP / NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt tyder på at det var en hvit mann som kjørte bilen som drepte en og skadet åtte ved moskeen i London etter midnattsbønnen natt til mandag. Imamens inngripen gjorde at terroristen ikke ble lynsjet på stedet. Hvis terroren utenfor moskeen var en hevn for islamistisk terror i Storbritannia og Europa, så er vi et skritt nærmere den rase- og religionskrigen islamistiske terrorister og organisasjoner som IS vil ha.

En demonstrasjon i Köln i helga synliggjør en påtrengende problemstilling. Har muslimer i Europa et særlig ansvar for å stanse islamistisk inspirert terror? Nicht Mit Uns - Ikke med oss - var slagordet for demonstrasjonen som tok eksplisit avstand fra islamistisk terror. Hensikten var å markere anstand til ytterliggående islamistiske miljøer. Beskjeden fra arrangørene var at det er moderate muslimers oppgave og marginalisere ytterliggående islam.

Men i dagene før demonstrasjonen på lørdag gjorde den største muslimske organisasjonen i Tyskland - Den tyrkisk-islamske union - det klart at den boykottet demonstrasjonen. Det samme gjorde andre islamske organisasjoner i Tyskland. Deres argument var at initiativtakerne til demonstrasjonen signaliserer at det bare er muslimenes oppgave å bekjempe islamsk inspirert terror. Deres boykott virket. Noen hundre kom til demonstrasjonen, mens arrangørene hadde ventet ti-tusener.

Den interne striden blant muslimer i Tyskland forteller en historie. Praktisk talt alle muslimske organisasjoner i Europa sier at de tar avstand fra terror, og de sier at terrororganisasjoner som IS og al Qaida ikke har noe med islam å gjøre, at de tvert imot representerer det motsatte av hva religionen står for. Men terror begås i islams navn, og bør ikke muslimer som tar avstand fra terror i større grad forklare hvorfor fundamentalistene tar feil, gå i krigen med dem, slik de få demonstrantene i Köln ville?

Og hva betyr det at demonstrantene i Köln var så få? Betyr det at det er de konservative - eller om man vil radikale - miljøene som definerer dagsorden, og styrer sjelene? Betyr det at det er gettoiseringen av muslimene i Europa som vinner fram?

På den ene siden har vi europeiske etterretningsorganisasjoner som melder om en alarmerende radikalisering av unge muslimer i Europa. Dette er en radikalisering som blant annet skyldes Vestens politikk i Midtøsten og Afghanistan. På den andre siden har man tyngdepunktet av muslimske ledere og intellektuelle i Europa som legger skylda for radikaliseringen av muslimer på Vestens krigføring i muslimske kjerneområder, i stedet for å undersøke hva de selv kan gjøre for å stanse framveksten av terror-ideologi.

Fraskriver de seg ansvaret? Slik mange mener Den tyrkisk-islamske unionen gjorde i Köln før demonstrasjonen på lørdag, da de i realiteten knuste initiativet til demonstrasjonen mot terror.

I Tyskland raser debatten. Aydan Özoguz, en sosialdemokrat fra Köln, sier til Deutsche Welle at boykotten av demonstrasjonen er uforståelig. For hvem har best forutsetninger for å snakke radikale islamister til rette? Det er dette som er den viktige debatten som demonstrasjonen mot islamistisk terrorisme i Tyskland har reist.

Hele Norges coronakart