KOMMENTARER

Fluor-saken:

Ansvaret for giften

Giftig skismøring har bidratt til norske idrettsbragder. Hvem skal ta ansvar for helse- og miljøskadene som også knyttes til giften, spør John O. Egeland.

Eier: Johan H. Andresen, her på NHOs årskonferanse 2017.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Eier: Johan H. Andresen, her på NHOs årskonferanse 2017. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Siden tidlig på 90-tallet har fluor spilt en viktig rolle i norsk og internasjonal skisport. Skismøring med fluorforbindelser ga en forbedret glid som medvirket til rekken av norske triumfer i internasjonale mesterskap og OL. Fra det profesjonelle støtteapparatet spredte det kostbare vidundermidlet videre, og nådde til slutt vanlige turløpere og barneskirenn. Nå har det internasjonale skiforbundet (FIS) bestemt at det fra neste sesong vil bli forbudt med fluorsmøring i alle internasjonale renn.

Bakgrunnen for dette er bl.a. en artikkelserie i Dagbladet som lag for lag har avdekket alvorlige helseskader hos personer som på ulike måter har jobbet med fluorprodukter. Norske helse- og miljømyndigheter har både påvist og advart mot faren ved bruken av fluorforbindelser, og noen er allerede forbudt i Norge og EU.

Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet har påpekt at de farlige perfluorerte stoffene i skismøring bare er toppen av et isfjell. Disse stoffene tilsettes alt fra skismøring, allværsjakker og andre klær, til kjeler, kosmetikk og bakepapir. Omfattende studier og forskning har gitt kunnskap om at de kan forårsake leverskader og fosterskader, påvirke immunforsvar og kolesterolnivå . Det er mistanke om at de er kreftframkallende. Stoffene brytes i liten grad ned, har stor spredning og hoper seg opp i næringskjeden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer