Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Privatisering

Ansvaret for privatisering

Det har vært en festtid for rotter og forråtnelse.

SØPPEL: Mislykket privatisering i Oslo
SØPPEL: Mislykket privatisering i Oslo Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mange og lange uker har folk i deler av Oslo levd i stanken fra søppel som ikke er hentet. Det har vært en festtid for rotter og forråtnelse. Nokså langt fra hovedstaden venter folk på lørdagsavisa som ikke kommer. Det skaper knapt noe helseproblem, men betyr at informasjonens hovedveier har fått svekket kvalitet. Renovasjon og ytringsfrihet står kanskje langt fra hverandre når det gjelder status, men begge deler er sentrale i det norske samfunnets infrastruktur. Tidligere var det liten tvil om hvilke oppgaver som var offentlige, og hvilke som skulle – eller kunne – løses av private. Nå er grensene mellom det private og det offentlige åpne eller uklare, og det er ikke alltid det er til velsignelse for folk flest.

Det meste av norske papiraviser distribueres med egne bud. I takt med nedbyggingen av Postens oppgaver og kapasiteter, har foretaket ikke lenger plikt til å levere aviser på lørdager. Samferdselsdepartementet utlyste derfor en konkurranse om levere ut aviser på lørdager i områder der det ikke er avisbud. Posten ville gjerne fortsette denne tjenesten og leverte inn anbud, men tapte. Kontrakten gikk i stedet til et selskap i Ålesund med det muntre navnet Kvikkas. Dessverre har det så langt verken vært kvikk eller munter levering av aviser til mange tusen abonnenter. I store deler av landet er situasjonen så prekær at enkelte aviser har flyttet sin utgivelse fra lørdag til fredag. Problemene rammer også aviser med riksdekning som Klassekampen, Vårt Land og Nationen.

Søppelkaoset i Oslo har gradvis endret seg i en mer hygienisk retning. Selskapet Veireno, som fikk kontrakten på tampen av den forrige byrådsperioden, var langt fra klare da det overtok ansvaret for søpla i Oslo. Utstyret hadde verken kapasitet eller de egenskaper som skulle til for å holde Oslo ren. Det manglet sjåfører og det haglet med beskyldninger om lave lønninger og lange dager for utenlandske arbeidstakere. Imens tårnet søppel seg opp i bakgårdene.

Disse to eksemplene bør gi grunn til ettertanke. Privatisering og konkurranseutsetting er politiske grep som kan være nyttige og nødvendige. Men de må brukes med omhu og det er områder som ikke egner seg som marked, bl.a. skoleverket og de fleste helsetjenestene. Når det offentlige har kjøpt et oppdrag eller en tjeneste, har leverandøren selvsagt et ansvar for å levere som avtalt. Politikerne har ansvaret for kvaliteten på prosessen og kontroll av at vilkårene blir oppfylt. Altfor ofte ser vi at politikerne kvier seg for dette når ting går galt. Det gjelder også levering av lørdagsaviser og henting av søppel i Oslo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!