LEDER

Privatisering

Ansvaret for privatisering

Det har vært en festtid for rotter og forråtnelse.

SØPPEL: Mislykket privatisering i Oslo
SØPPEL: Mislykket privatisering i Oslo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

I mange og lange uker har folk i deler av Oslo levd i stanken fra søppel som ikke er hentet. Det har vært en festtid for rotter og forråtnelse. Nokså langt fra hovedstaden venter folk på lørdagsavisa som ikke kommer. Det skaper knapt noe helseproblem, men betyr at informasjonens hovedveier har fått svekket kvalitet. Renovasjon og ytringsfrihet står kanskje langt fra hverandre når det gjelder status, men begge deler er sentrale i det norske samfunnets infrastruktur. Tidligere var det liten tvil om hvilke oppgaver som var offentlige, og hvilke som skulle – eller kunne – løses av private. Nå er grensene mellom det private og det offentlige åpne eller uklare, og det er ikke alltid det er til velsignelse for folk flest.

Det meste av norske papiraviser distribueres med egne bud. I takt med nedbyggingen av Postens oppgaver og kapasiteter, har foretaket ikke lenger plikt til å levere aviser på lørdager. Samferdselsdepartementet utlyste derfor en konkurranse om levere ut aviser på lørdager i områder der det ikke er avisbud. Posten ville gjerne fortsette denne tjenesten og leverte inn anbud, men tapte. Kontrakten gikk i stedet til et selskap i Ålesund med det muntre navnet Kvikkas. Dessverre har det så langt verken vært kvikk eller munter levering av aviser til mange tusen abonnenter. I store deler av landet er situasjonen så prekær at enkelte aviser har flyttet sin utgivelse fra lørdag til fredag. Problemene rammer også aviser med riksdekning som Klassekampen, Vårt Land og Nationen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer