LEDER

Oslo-søppel

Ansvaret for søppelkaos

Søppelkrisa kan ikke løses ved store ord og proklamasjoner.

MÅ RYDDE OPP: Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap)
MÅ RYDDE OPP: Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Infrastruktur er blant de viktigste kommunale oppgavene. Her er store og tunge områder som transport, vei, kloakk, renhold og renovasjon. Det er sjelden noe glamorøst knyttet til slike offentlige kjerneoppdrag. Ikke mange velgere å hente heller. Folk flest forventer at dette er systemer og tjenester som virker. Det er heller ikke politikkområder der det er store politiske forskjeller. Går ting galt, er det likevel helvete som bryter løs. Ingenting kan få sinnene mer i kok enn en livsviktig tjeneste som svikter.

Det er en slik situasjon Oslo og det rødgrønne byrådet befinner seg i. Stanken av søppel har hengt over deler av byen i flere uker. Det er kommet nesten 30 000 klager, og ennå er ikke problemet under kontroll. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kan ikke love noen snarlig løsning, og peker på at det er det innleide, private selskapet Veireno som har ansvaret. Johansen sier samtidig at kommunen i ytterste instans kan si opp kontrakten med Veireno, og at de nå forbereder et nytt anbud. Foreløpig som en slags plan B.

Politisk er det ikke vanskelig å plassere ansvaret. Det forrige byrådet, med Høyre i spissen, har ansvar for å ha inngått kontrakten med Veireno. Den bygde på at kontraktssummen ble redusert med 82 mill. kroner, bl.a. som følge av kraftig nedbemanning. I dag innrømmer alle at opplegget var totalt urealistisk. Det borgerlige byrådet ga søppelmonopol til et selskap som ikke hadde forutsetninger for å løse oppgaven.

Det fritar ikke dagens byråd fra ansvaret for å håndtere den nåværende situasjonen. Styrer du byen kan du verken skylde på kommunens renovasjonsetat eller Veireno. Det politiske ansvaret for å rydde opp ligger hos byrådet og Raymond Johansen. Det er ingen lett oppgave, for her er både juridiske og praktiske hindre. Å si opp kontrakten med Veireno uten å ha på plass operatører som på en effektiv og trygg måte kan ta seg av hovedstadens avfall, kan gjøre vondt verre.

Partiet Rødt truer med mistillit mot samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) hvis ikke kontrakten med Veireno heves fra 1. januar 2018. Det er en demonstrasjon og lite konstruktivt. Søppelkrisa kan ikke løses ved store ord og proklamasjoner. Det politiske ansvaret må gå hånd i hånd med iverksettelse av konkrete og praktiske løsninger. Folk i Oslo forventer at byrådet og byrådslederen raskt kommer opp med dette. Deretter er det tid for en politisk gjennomgang av anbud, privatisering og grensene for kommunal drift.

Merk: I den første nettutgaven, som også er i papiravisa, skrev vi at Rødt krever at kontrakten med Veireno umiddelbart. Det korrekte er at de ønsker den hevet fra 1. januar 2018. Vi beklager feilen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer