Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Enslige mindreårige asylsøkere:

Ansvarlig omsorgstilbud for alle

Norge gir et forsvarlig omsorgstilbud til alle enslige mindreårige asylsøkere.

FORSVALIG TILBUD: På tross av kritikken, gir Norge et forsvarlig omsorgstilbud til alle enslige mindreårige asylsøkere, skriver statssekretæren. Torshov transittmottak huset tidligere enslig mindreårige asylsøkere, men ble lagt ned i fjor, i etterkant av at asyltilstrømningen til Norge har stoppet opp. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FORSVALIG TILBUD: På tross av kritikken, gir Norge et forsvarlig omsorgstilbud til alle enslige mindreårige asylsøkere, skriver statssekretæren. Torshov transittmottak huset tidligere enslig mindreårige asylsøkere, men ble lagt ned i fjor, i etterkant av at asyltilstrømningen til Norge har stoppet opp. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Dagbladet 13. april skriver Anniken Barstad Waaler fra Nasjonal institusjon for menneskerettigheter (NHRI) om omsorgstilbudene til yngre og eldre enslige mindreårige asylsøkere (EMA).

NHRI, FNs barnekomité og FNs menneskerettighetskomité har kritisert Norges differensiering av omsorgstilbudet for EMA, og oppfordret til at alle bør få det samme tilbudet.

Det er viktig å understreke at Norge gir et forsvarlig omsorgstilbud til alle enslige mindreårige asylsøkere. Barn som kommer alene til Norge er en særlig sårbar gruppe og prioriteres høyt i alle ledd i utlendingsforvaltningen. Men også mindreårige har ulike behov. En niåring har behov for en annen omsorg enn en syttenåring.

Norge har derfor alderstilpasset omsorgstilbudet. UDI har ansvaret for de mellom 15 og 18 år, som tilbys plass i egne mottak, eller egne avdelinger for enslige mindreårige asylsøkere i ordinære mottak, med blant annet høyere bemanning. Bufetat har ansvar for gruppen under 15 år. Disse bor i omsorgssentre og har generelt høyere bemanning enn mottakene.

Asylmottakene skal på bakgrunn av en helhetsvurdering av barnas situasjon ta hensyn til det enkelte barns særlige behov. Omsorgen som tilbys til enslige mindreårige asylsøkere i alderen 15-18 år er spesielt utviklet for å møte behovene til denne gruppen.

Utlendingsforvaltningen arbeider systematisk for å sikre at enslige mindreårige asylsøkere over 15 år i mottak gis et forsvarlig omsorgstilbud. UDI fikk i 2016 bevilget om lag 50 mill. ekstra pr. år til økt bemanning og barnefaglig kompetanse i mottak for enslige mindreårige asylsøkere over 15 år. Denne bevilgningen er videreført både i 2017 og 2018.

Det gir flere profesjonelle omsorgsarbeidere i mottakene for enslige mindreårige asylsøkere mellom 15 og 18 år, og et styrket omsorgstilbud, i form av tettere oppfølging, bedre omsorg og en mer meningsfull tilværelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!