Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ansvarlighet i coronaens tid

Spredningen av coronaviruset blir taklet på forskjellig vis fra land til land. Det gir grunn til stor uro, skriver Morten Strand.

SVETT: Og farlig. Irans visehelseminister Iraj Harirchi var smittet av coronaviruset på en pressekonferanse tidligere i uka. Foto: AFP / NTB Scanpix
SVETT: Og farlig. Irans visehelseminister Iraj Harirchi var smittet av coronaviruset på en pressekonferanse tidligere i uka. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Den gode nyheten er at Kina flere dager på rad har hatt nedgang i antall tilfeller av nye mennesker som er smittet av coronaviruset. Onsdag var det 433 nye tilfeller og 29 nye dødsfall i Kina. På det meste var det i begynnelsen av februar mer enn 3000 nye smittede hver dag. Hvis Kinas håndtering av coronaviruset viser seg å bli en suksess, så skyldes det at «krigen» er utkjempet med militær disiplin og tvungen isolasjon som trolig bare kan gjennomføres i en totalitær stat der tilnærmet kadaverdisiplin er en del av hverdagen.

LIVE: Helsedirektoratet forklarer hvordan de jobber med coronasmitten i Norge. Vis mer

Den dårlige nyheten er Iran. Der er de offisielle tallene torsdag ettermiddag er at det er 141 som er smittet, og 22 som er døde. Men Iran har også gitt ansikt til en katastrofal tilnærming til viruset. Det var da visehelseminister Iraj Harirchi i begynnelsen av uka deltok i en pressekonferanse om viruset, og flere ganger iherdig tørket svetten i panna. Dagen etter ble han lagt i isolat som coronasmittet.

Det er all grunn til å ta de offisielle tallene fra Iran med en stor klype salt. For det første er antallet døde veldig høyt, med en dødsprosent på mer enn 15 prosent, mye høyere enn i Kina. Det tyder på en kraftig underrapportering av antall smittede. Dessuten, midt under utbruddet av viruset sist helg var det valg, der myndighetene gjorde det de kunne for å få folk til valglokalene for å stemme. Fredagsbønnen gikk som normalt, og det var som vanlig mange pilegrimer i den hellige byen Qom. Og mandag 24. februar kunne parlamentarikeren Ahmad Amirabadi Farahani fortelle at 50 mennesker var døde av viruset bare i byen Qom. Det meste tyder på at han er nærmere sannheten enn de offisielle myndighetene

I en alt for sein erkjennelse av virkeligheten så er fredagsbønnen avlyst denne uka. Men skaden kan allerede være skjedd for pilegrimene på vårherres motorvei til og fra Qom. Alle naboland stengte tidlig i uka sine grenser til Iran, mens fly fortsatte å ta av fra Teheran, og fløy til hele Midtøsten, der det nå er et raskt stigende antall smittede. Siste nytt er at myndighetene i Saudi-Arabia har stengt landet for pilegrimer fra utlandet til Mekka.

Som Kina så er også Iran et nærmest totalitært samfunn, som i sitt politiske DNA er henfallent til å skjule og bortforklare dårlige nyheter. Det gjorde som kjent de lokale myndighetene i Wuhan, der viruset oppsto. Etter hvert har Kina gjort en imponerende jobb for å isolere viruset. Større åpenhet i mediene er en side ved denne kampen. Myndighetene ser ut til å ha skjønt at «krigen» ikke kan vinnes med løgner og fortielse.

Men i Iran er myndighetene i utgangspunktet mye mer presset enn i Kina. Og myndighetene er trolig vesentlig dårligere i stand til å bekjempe viruset enn kineserne har vært. For det første mangler helsevesenet utstyr, blant annet på grunn av sanksjonene som USAs president Donald Trump har presset gjennom. For det andre så er prestediktaturets dogmatiske natur sånn at fornuften ofte må vike for dogmer og besvergelser.

Og så den - tross alt også - komiske nyheten. Den kommer fra USA, der president Donald Trump i det eks-kollega Mentz Tor Amundsen gjerne omtaler som Amerikas forenklede stater, sier at coronaviruset ikke er noe problem, og at det vil forsvinne av seg selv «i løpet av et par dager». Han ser nærmest lystig og optimistisk på det hele.

Men som vi etter hvert vet om Trump, så skal vi være ekstra på vakt når han kombinerer egenskapene bombastisk og omtrentlig, som han gjør i dette tilfellet. Da er virkeligheten som regel det stikk motsatte av det Trump til enhver tid sier. Så helsemyndighetene i USA tar ikke det presidenten sier så alvorlig, og forbereder seg på spredning av viruset etter at 60 mennesker er smittet.

Det gjør de lurt i. For selv om helsevesenet på sitt beste er nettopp verdens beste, så har også USA på en annen måte enn Iran en innebygd strukturell svakhet når viruset skal bekjempes. Avisa Miami Herald kan fortelle historien om en mann som nylig var på jobb i Wuhan der utbruddet startet, og kom hjem til Miami. Han hadde feber, og følte seg uvel. Han ville ikke smitte sin familie og siner venner, og dro til sykehuset, og fikk sjekket seg. Men fordi han hadde en dårlig helseforsikring ba han sykehuset gjøre testen på billigst mulig måte. Han hadde ikke viruset, men en vanlig forkjølelse, viste det seg. Og han fikk en regning fra sykehuset på 3. 270 dollar, rundt 25. 000 kroner.

For å ha opptrådt ansvarlig. Og for ikke å ville være en smittekilde i coronaens tid. Derfor kan coronaviruset være en ekstra farlig bombe i Amerikas forenklede stater.

Hele Norges coronakart