JOHN CAREW  skrev en kronikk i Dagbladet om hvorfor han er spillambassadør på mandag. - Dessverre har han ikke tenkt på de negative kosekvensene, skriver kommentarforfatterne. Foto: Øistein Norum Monsen, Dagbladet
JOHN CAREW skrev en kronikk i Dagbladet om hvorfor han er spillambassadør på mandag. - Dessverre har han ikke tenkt på de negative kosekvensene, skriver kommentarforfatterne. Foto: Øistein Norum Monsen, DagbladetVis mer

Ansvarlighet må være det viktigste hensynet i spillpolitikken

John Carew skyter over mål når han mener utenlandske spillselskap skal få operere fritt i Norge.

Meninger

Norsk Tipping er i dag de eneste som lovlig kan tilby pengespill i Norge, men det vil store profittdrevne spillgiganter endre på. Med base i skatteparadis som Caymanøyene og Malta, retter utenlandske selskap seg i dag mot det norske markedet med bruk av juridiske gråsoner. De utenlandske selskapene ønsker en lisensordning for å få lovlig tilgang til norske spillere. Denne uka kom John Carew inn fra sidelinjen i debatten.

I dag mottar kulturministeren en rapport fra Lotteritilsynet om hvilke konsekvenser en lisensordning kan ha for spilleproblemer og kriminalitet. Vi vet mer enn nok om de negative følgene en lisensordning vil ha. Å gi lisens vil verken gi mer penger eller mer ansvarlig spill.

Allerede i januar fikk regjeringen en rapport fra Rambøll som viste at det er ingen økonomiske grunner til å innføre lisens. Spillselskapene kom i forrige uke med sin egen rapport som, ikke særlig overraskende, hadde motsatt konklusjon. Selv om bestillingsverk skulle ha rett i at lisen vil gi mer penger til gode formål, så er det uansett uinteressant.

Med flere konkurrerende aktører inne på markedet, vil vi få en helt annen konkurransesituasjon enn i dag, med langt mer press på forbrukerne. Vi vet at spillreklame er mest effektivt på dem med problematferd eller anlegg for det. Å åpne opp det norske spillmarkedet vil ha flere negative konsekvenser for enkeltpersoner, og er uansvarlig - uansett hvor mye mer penger gode formål vil få.

Forkjemperne for lisens peker på at de utenlandske spillselskapene allerede er i det norske spillmarkedet, og er i direkte konkurranse med Norsk Tipping.

Problembeskrivelsen er rett, men lisens som løsning er feil. Utenlandske selskap som med særdeles spekulative metoder retter seg mot Norge, fortjener ikke å bli sluppet inn. Regjeringen må ta kampen og bruke de mulighetene internasjonale regelverk gir for å stoppe den ulovlige spill-reklamen.

John Carew skriver at han er spill-ambassadør fordi han tenker at det vil føre til flere kunstgressbaner og fulle bassenger. Dessverre har han tilsynelatende ikke tenkt på alle de negative konsekvensene som vil bli resultatet av synet han forfekter.