DEBATT

Statsbudsjettet:

Ansvarligheten kaller

Med 8000 milliarder på bok er det ingen kunst å følge handlingsregelen.

INGEN KUNST: Det er ingen kunst for Erna Solberg og Siv Jensen å følge handlingsregelen, skriver Haakon Riekeles. Her er statsministeren og finansminister under pressekonferansen før regjeringens budsjettkonferanse. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
INGEN KUNST: Det er ingen kunst for Erna Solberg og Siv Jensen å følge handlingsregelen, skriver Haakon Riekeles. Her er statsministeren og finansminister under pressekonferansen før regjeringens budsjettkonferanse. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

På torsdag legger Siv Jensen frem forslag til statsbudsjett for 2018. Hun har allerede varslet at budsjettet vil holde seg innenfor den nylig innstrammede handlingsregelen på tre prosent. Med et oljefond på litt over 8000 milliarder kroner gir det rundt 240 milliarder oljekroner til disposisjon.

Det vil være en rekord i oljepengebruk, noe opposisjonen sikkert vil kritisere. At et voksende oljefond gir økt oljepengebruk er imidlertid helt i tråd med handlingsregelens intensjon. Kan regjeringen dermed påberope seg å være ansvarlige så lenge de holder seg under tre prosent? Så enkelt er det ikke.

Aksjemarkedet i USA og i flere andre land er for tiden på all-time high. Det gjør oljefondet større og mengden oljepenger man kan bruke innenfor handlingsregelen høyere. Kronekursen er i dag klart lavere enn den har vært historisk. Det er viktig for norske eksportnæringer, som blir mer konkurransedyktige, og for norske forbrukere, som får litt dyrere varer og utenlandsferier.

Men det er også viktig for oljefondets størrelse. Når kronekursen er lav, gjør det at oljefondet blir mer verdt målt i norske kroner. Siden det er norske kroner vi bruker over statsbudsjettet, og norske kroner vi måler oljepengebruken i, betyr en svak krone at vi kan bruke mer oljepenger uten å bryte handlingsregelen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer