Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ansvarsfraskrivelse satt i system

Alle de andre partiene forsvarer dagens behandling av gamle og syke, men både Høyre og Ap har feilet i eldreomsorgen.

MISLYKKET: «Jens Stoltenberg (bildet) lovte i 2009 at regjeringen skulle bygge 12 000 sykehjemsplasser. Det har blitt bygget rundt 2000», skriver kronikkforfatteren. Foto: Thomas Rasmus Skaug
MISLYKKET: «Jens Stoltenberg (bildet) lovte i 2009 at regjeringen skulle bygge 12 000 sykehjemsplasser. Det har blitt bygget rundt 2000», skriver kronikkforfatteren. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Meninger

Et samfunn bør måles i hvordan vi behandler våre gamle og syke. Dessverre er det en lang vei å gå. De andre partiene forsvarer dagens modeller og metoder. Det er ansvarsfraskrivelse satt i system.

Frp vil legge til rette for at eldre mennesker kan bo hjemme så lenge som mulig, dersom de ønsker det. Derfor vil vi satse på forebygging, tiltak i hjemmet, gode hjemmehjelpsordninger og teknologiske nyvinninger. Men behovet for sykehjemsplasser og døgnkontinuerlige tilbud vil aldri forsvinne, de vil øke.

Flere tusen eldre venter i dag på sykehjemsplass, og mange av dem som får et tilbud opplever en hverdag hvor de blir sett på som et oppbevaringsobjekt, framfor et fritt og selvstendig menneske. Eldre som blir plassert på badet på sykehjemmet, som sulter på sine siste dager og andre som ikke får sykehjemsplass i det hele tatt, på tross av store pleietrengende behov.

Mange steder er eldreomsorgen god, og de ansatte gjør en fantastisk innsats. Men altfor mange steder er både kapasitet og kvalitet for dårlig. Det er mulig å få en verdig eldreomsorg i Norge, for alle. Det har vært nok søvnløse netter for pårørende og eldre som sårt trenger en sykehjemsplass. Nå er det på tide å ta de nødvendige grepene som gjør at alle landets eldre får en god og trygg alderdom, selv om de blir syke og trenger omsorg.

I dag er det kommunene som fordeler sykehjemsplasser. Det er i de fleste kommuner stor knapphet både på plasser og bemanning. For at noen skal få plass, må noen andre gå bort. Det er ikke en holdbar situasjon at det er den enkelte kommunes økonomi som er avgjørende for hvilket tilbud man får.

I disse dager går mange av våre håpefulle barn inn skoleportene for første gang. Heldigvis er det ingen byråkrat som kan hindre våre barns rett til skolegang. Det er heller ingen som hindrer asylsøkere å få sin søknad behandlet fordi det er fullt på asylmottaket. Ingen hindrer deg rett til sykepenger hvis du blir syk fordi det er knappe økonomiske ressurser i din kommune.

Når du har en lovfestet rettighet, utløses statlig finansiering når behovet melder seg. Frp vil finansiere eldreomsorgen på akkurat samme måte. Gjennom en automatisk statlig finansiering når legen slår fast at det medisinske behovet oppstår.

Det er også på tide å sørge for nok hender og kloke hoder i eldreomsorgen. Derfor må vi innføre bemanningsnormer som sikrer en bemanning som yter god omsorg. Dette må gjelde både leger, sykepleiere og den totale pleiefaktoren. Det er avgjørende at man har nødvendig medisinsk kompetanse til å håndtere sammensatte og kompliserte lidelser og behov.

Problemet er at flere kommuner med trang økonomi ikke har rom til å prioritere eldreomsorgen. Kommunene har fått flere store oppgaver der finansiering ikke følger med. Det handler ikke om vrangvilje fra kommunepolitikere, men ansvarsfraskrivelse fra storting og regjering.

Det skal heller ikke gå usagt at Jens Stoltenberg lovte i 2009 at regjeringen skulle bygge 12 000 sykehjemsplasser. Det har blitt bygget rundt 2000. Verdighetsgarantien som ble innført er heller ikke verdt papiret den er skrevet på, når man ikke er villig til å følge opp med lovfestede rettigheter, bemanningsnormer og statlig finansiering.

Etter mange år med skiftende regjeringer er vi lei av visjonsløse politikere som dytter kommunene framfor seg istedenfor å ta ansvaret selv. Fremskrittspartiet er klare for å gi våre eldre en omsorg vi som samfunn kan være bekjent av.

De andre partiene evner ikke å ta sitt ansvar for våre eldre og pleietrengende. De holder fast i et system som fører til ulikheter og forskjellsbehandling ut fra den enkeltes bostedsadresse.

Frp er beredt til å ta ansvar, framfor å skyve fra seg ansvar. Verken Høyre eller Arbeiderpartiet bør ha hånda på rattet i eldreomsorgen etter valget. De har prøvd, og de har feilet.

Hvis velgerne sørger for et sterkt Frp ved valget, lover jeg at vi skal bruke all vår tyngde for å få gjennomslag for lovfestede rettigheter, statlig finansiering og bemanningsnormer ved landets sykehjem. Bare på denne måten kan vi slippe diskusjoner rundt manglene i eldreomsorgen når vi kommer til stortingsvalget i 2017.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling