Anmeldelse: Colm Tóibín - «Navnenes hus»

Antakeligvis ingen som er tatt livet av oftere

Er det vits i å skrive greske myter på nytt? Colm Toibin viser at svaret er ja.

GRESKE MYTER: I litteraturhistorien er det antagelig ingen som er tatt livet av oftere enn stakkars Ifigenia, Agamenon og Klytaimnestra, likevel tar den irske forfatteren Colm Tóibín livene deres igjen. Foto: Press forlag.
GRESKE MYTER: I litteraturhistorien er det antagelig ingen som er tatt livet av oftere enn stakkars Ifigenia, Agamenon og Klytaimnestra, likevel tar den irske forfatteren Colm Tóibín livene deres igjen. Foto: Press forlag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Romanen «Navnenes hus» er en gjenfortelling av myten om den kongelige vendettaen i Mykene som utspilte seg før og etter den trojanske krig. Mykenes Kong Agamemnon ledet den greske hæren som skulle seile til Troja for å hente tilbake den bortførte (og skjønne) Helena. Problemet var at

flåten ble liggende i vindstilla.

For å blidgjøre gudene og få bør i seilene, ofret Agamemnon sin datter Ifigenia. Ti år etter vendte han seierrik tilbake fra Troja, bare for å bli myrdet i badekaret av dronning Klytaimnestra. Deretter vendte Ifigenias søsken, Elektra og Orestes seg mot moren, og drepte henne for å hevne faren.

Drama fra antikken

De tre atenske tragediedikterne Aiskylos, Sofokles og Euripides skrev til sammen åtte dramaer om historien, som også ble gjenfortalt av seinere antikke forfattere som Ovid og Seneca.

I litteraturhistorien er det antakelig ingen som er tatt livet av oftere, men likevel lar Toibin stakkars Ifigenia, Agamenon og Klytaimnestra myrdes igjen.

Hvorfor gjør han det, og er det noen grunn til at vi bør lese om det, utover at Merete Alfsen har begått en sterk oversettelse av boka til norsk?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer