Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Regjeringens klimamelding:

Antarktis smelter, regjeringen studerer fortsatt menyen

Tiltakstom og meningsløs klimamelding.

NY KLIMAMELDING: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen Foto: NTB Scanpix
NY KLIMAMELDING: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer mange stortingsmeldinger fra regjeringen for tida. Klimameldingen som klima- og miljøminister Vidar Helgesen serverte i går, viser at det kanskje er litt for mange. Denne meldingen er i alle fall så tom når det gjelder konkret politikk, at det er vanskelig å forstå hvorfor Helgesen i det hele tatt legger den fram.

Det var ventet at klimameldingen skulle fortelle mer om hvordan Norge skal klare å kutte sine utslipp, slik at vi lever opp til avtalen vi har forpliktet oss til overfor EU. Den sier at vi skal kutte 40 prosent av våre utslipp i såkalt kvotepliktig sektor innen 2030, altså om 13 år. Da Helgesen presenterte denne avtalen i fjor, var han høy og mørk i alle kanaler. Her måtte Norge regne med å ta alle kuttene hjemme, for dette dreier seg om sektorer som vi må ta ansvar for selv: transport, jordbruk, bygg og avfall.

Når så klimameldingen presenteres ett år seinere, har Helgesen i stedet nedskalert ambisjonene for hjemlige kutt. Nå skal bare to tredjedeler av de 40 prosentene tas i Norge, resten kan vi veksle inn i kvotehandel med andre EU-land. Utrolig nok har meldingen bare ett eneste konkret tiltak: regjeringen vil foreslå en nasjonal strategi for infrastruktur for alternativt drivstoff for sjøtransport og vei. Altså ladestasjoner over det ganske land. Det er et godt tiltak, men det trengs langt flere. Hva er virkemidlene regjeringen vil bruke? Hvordan skal vi kutte CO2-utslippene, og bli et lavutslippsamfunn innen 2050? Dette sier meldingen knapt noe om. Meldingen summerer bare hva slags effekt vedtatt politikk vil gi effekt i framtida, og presenterer en meny av ulike kostnadseffektive kutt vi kan velge mellom framover.

Regjeringen har altså ikke lagt fram en strategi. De har lagt fram det som kan legge grunnlaget for en strategi.

Tiltaksløsheten bidrar til å tåkelegge klimasaken. Den blir en regneøvelse, i stedet for en debatt om hva vi konkret skal gjøre med en eksistensiell trussel. Det er fortvilende. Mens forskerne i går kunne fastslå at et område på størrelse med Norge i Antarktis har smeltet på grunn av regn(!), sitter regjeringen fortsatt og studerer menyen.

Norge har gjort klokt i å kople seg opp mot EU i klimapolitikken. Utslipp er globale, og må håndteres gjennom internasjonalt samarbeid. Men det betinger at Norge samtidig klarer å jobbe med egne utslippskutt. At vi ikke bare bruker tida på finne ut hvordan vi skal komme best mulig ut av EU-samarbeidet. Kuttene som EU skal gjøre, er uansett ikke nok til å oppfylle målet i Paris-avtalen om å holde temperaturstigningen godt under to grader. De må strammes til. At Norge i denne situasjonen setter seg bakerst i vogna er skuffende, om ikke overraskende.

Vidar Helgesen forsvarte seg i går mot kritikken om manglende tiltak i klimameldingen ved å si at den er «en god historie». Det var i det minste et ærlig svar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!