ENORME SUMMER: Det irskregistrerte selskapet Facebook Inc. hadde i fjor et resultat på 15,93 milliarder dollar. Foto: NTB Scanpix
ENORME SUMMER: Det irskregistrerte selskapet Facebook Inc. hadde i fjor et resultat på 15,93 milliarder dollar. Foto: NTB ScanpixVis mer

Facebook Norge

Antas å omsette for to millarder i Norge, men betalte bare én mill. i skatt

- Reglene fungerer ikke, sier ekspert.

Resultatene til Facebook Norge ble offentliggjort natt til torsdag. De viser at nettsamfunnets norske kontor bare betalte 919.894 kroner i skatt i 2017, skriver Dagens Næringsliv.

Avisa henviser videre til at forhandlingsdirektør Jarle Thalberg i mediebyrået Group Ms beregning om at Facebooks reelle 2017-omsetning i Norge er rundt to milliarder kroner.

Det oppsiktsvekkende lave skattebidraget kommer av at Facebook sluser inntekter til sitt internasjonale hovedkontor i Irland, og slipper derfor å betale høye skattekostnader til Norge.

Totalt sett leverte Facebook Norge et årsresultat etter skatt på 1,7 millioner i underskudd.

Innenfor regelverket

På grunn av at store deler av inntektene ender opp i Irland, råder det tvil om den rapporterte inntekten faktisk er den reelle annonseinntekten til det norske datterselskapet.

- Summen som Facebook Norge har betalt i skatt er ikke bare et utrolig lavt tall, men kanskje til og med et lovlig tall, innenfor regelverket, sier professor Ole Gjems-Onstad ved Institutt for rettsvitenskap på BI til Dagbladet.

Gjems-Onstad mener at skattenivået til Facebook viser at skattesystemet ikke er tilpasset den moderne, globale økonomien.

- Det internasjonale skattesystemet er ikke laget for å håndtere disse kompliserte transaksjonene. Det er et gammeldags system, og reglene er ikke gode nok, sier han.

- Ikke gode nok regler

Gjems-Onstad mener man må godta at konsernene tilpasser seg regelverket som åpner for å sluse inntekter til andre land med et annet regelverk.

- De betaler skatt etter de reglene som faktisk gjelder. Det man kan kreve, er at de skal holde seg til reglene. Så får politikerne og OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, journ.anm.) lage regler som fungerer. Og det er det de ikke har klart, sier han.

LATTER: Facebook-gründer Mark Zuckerberg var usikker på hva han skulle svare da han fikk dette spørsmålet av senatoren under høringen i justiskomiteen i Senatet. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Reglene som gjelder i dag, der hvert enkelt selskap beskatter for sitt resultat i det enkelte land, gjør ifølge Gjems-Onstad det veldig lett for selskapene - helt lovlig - å tilpasse for alle mulige kompliserte transaksjoner.

- Det noen har argumentert for, er at man i stedet skal se på det samlede resultat selskapet har på verdensbasis, og fordele det til beskatning etter en formel basert på salg, produksjon eller antall arbeidstakere, sier han.

Nytt EU-regelverk

Ifølge jurist og skatteekspert Gregar Berg-Rolness er allerede både EU og Storbritannia godt i gang med å lage regelverk som kan hindre de store, internasjonale teknologiselskapene i å sluse penger fra land til land.

- De har gjerne plassert seg i Irland, med en selskapsstruktur som gjør at overskudd fra Europa kanaliseres til Irland. Så går gjerne overskuddet fra Irland til et skatteparadis, forklarer Berg-Rolness til Dagbladet.

- Det er mye bråk rundt dette. Det er tunge tiltak som er satt i verk i EU og Storbritannia for å klare å få til en ordentlig beskatning av teknologiselskapene, fortsetter han.

Han forteller at et av tiltakene som EU jobber med, er å innføre omsetningsavgift på annonser, som gjør at annonsene kan beskattes i det landet hvor annonsørene befinner seg.

- Dette vil radikalt endre prinsippene i internasjonal beskatning, sier Berg-Rolness.

Skal endre praksisen

I et innlegg publisert i desember 2017 på Facebooks egne pressesider, skriver Facebooks finansdirektør Dave Wehner at selskapet skal endre praksisen med å sluse inntektene til Irland, og i stedet begynne å føre opp inntektene i det landet hvor den reelle omsetningen skjer.

Han skriver videre at Facebook har planer om å gjennomføre dette i løpet av 2018, med mål om å være ferdig innen første halvdel av 2019.

Facebooks aksjer stupte med over 1000 milliarder da nettsamfunnets resultat fra andre kvartal ble presentert natt til onsdag.

Analytikere kaller situasjonen «marerittaktig», og peker mot personvernskandalen og problemene rundt «fake news» som Facebook har slitt med som en av grunnene bak det kraftige fallet.