Anthony Hopkins fengsler ikke

At Anthony Hopkins er en så kjempegod skuespiller er blitt rene besvergelsen. Det er han jo. Men nå må mannen slutte å tøve. Som gorilla er han litt latterlig og drepende kjedelig.

Gudskjelov opptrer ikke Hopkins i pels. Derimot spiller han antropologen Ethan Powell, som har levd to år blant gorillaer i Rwandas jungel og har antatt et par av deres karakteristiske trekk, bl.a. en vaggende gange. Håret har selvsagt sett bedre dager, og i filmens begynnelse hentes vår venn ut fra et afrikansk fengsel av amerikansk UD og fraktes til USA for å stilles for retten for mord. Problemet er at mannen ikke snakker.

Et annet problem er manus. Det svikter alt her. En så viktig fange ville knapt blitt flydd hjem på statens regning for å bli plassert på vent i en middelaldersk fengselsinstitusjon.

I stedet for å lage en film på tre kvarter, sper man så på med velkjente avskyeligheter fra fangevokterstanden i håp om at vi ikke ser for en tynn historie vi har med å gjøre.

Men det syns. Cuba Gooding jr. spiller den nysgjerrige psykiater som skal få Anthony til å snakke. Det går fint.

Vil du se gorillafilm, lei heller «Gorillas in the Mist» med Sigourney Weaver på video. Hopkins er uspennende og patetisk. Beklager.