- FOR LANGT: Den franske skuespilleren Catherine Deneuve fronter anti-metookampanje i Frankrike. Foto: NTB Scanpix
- FOR LANGT: Den franske skuespilleren Catherine Deneuve fronter anti-metookampanje i Frankrike. Foto: NTB ScanpixVis mer

#metoo

Anti #metoo-opprop: - Snart må vi logge inn på en app for å ligge med hverandre

- #metoo undertrykker seksuell frihet, skriver over 100 kvinner i Le Monde.

(Dagbladet): Å legge an på noen er ikke et seksuelt overgrep, heter det i et kollektivt kronikkopprop i den franske storavisa Le Monde, hvor over 100 kvinner innen landets underholdningsbransje, kulturliv og akademia går hardt ut mot #metoo-bevegelsen.

I front for oppropet finner man tre eldre og berømte kvinner: Skuespiller Catherine Deneuve (74), kunstkritiker og redaktør for magasinet Art Press, Catherine Millet (69), og den tyske skuespilleren Ingrid Caven (79).

- Klumsete flørting er lov

Ifølge The New York Times leses kronikken som en motstemme og fordømmelse av #metoo og den franske versjonen av den internasjonale kampanjen, #balancetonporc (eksponer grisene).

Menn som henges ut offentlig i den grad man har sett denne høsten, gjør at kvinnene mener at #metoo og #balancetonporc har gått for langt. Resultatet er et totalitært debattklima, hevder de.

- Voldtekt er en straffbar handling, men insisterende og klumsete flørting er ikke det. Sjåvinistisk aggresjon er heller ikke straffbart. Som et resultat av Weinstein-skandalen har vi sett en legitim bevisstgjøring av den seksuelle volden kvinner opplever, særlig på arbeidsplassen, hvor enkelte menn misbruker makt. Det har vært nødvendig, men nå er friheten til å snakke ut snudd på hodet, skriver kvinnene i kronikken.

- Kan nyte oppmerksomhet

Kvinnene argumenterer videre for at #metoo and #balancetonporc i stedet tjener motstandere av seksuell frihet, religiøse ekstreme, de «verste tenkelige reaksjonære», og dem som tror at «kvinner er separate vesener, barn som ser ut som voksne og som trenger beskyttelse».

- En kvinne kan lede et profesjonelt team og nyte oppmerksomhet fra en mann som et seksuelt objekt, uten å være promiskuøs eller en forferdelig tilhenger av patriarkatet. Alt på en og samme dag, skriver de.

Det er krav fra publisister om å gjøre mannlige karakterer mindre sexistiske, samt det svenske lovforslaget som inneholder retningslinjer for hvordan to som vil ha sex må gi hverandre et klart samtykke, som særlig skal ha fyrt opp under det nye oppropet.

- Bruke en app

- Snart ender vi opp med en app hvor to voksne som vil ligge sammen må logge inn å krysse av på et dokument som lister opp handlingene de vil utføre med hverandre, mener kvinnene.

Resultatet er undertrykking av seksuell frihet og muligheten til å uttrykke seg seksuelt, hevder de.

- Filosofen Ruwen Ogien forsvarte friheten til å støte noen som essensiell for kunstnerisk utfoldelse. På samme måte forsvarer vi at retten til å være plagsom henger sammen med seksuell frihet.